Nyheter

”Vår kapacitet räcker än så länge”

190 000 människor – eller lika många som hela Uppsala. Så många väntas söka asyl i Sverige i år. Men kyrkor som Dagen kontaktat tar den ökade flyktingströmmen med ro.

1 av 4

Vi lever i en osäker värld. I somras gissade Migrationsverket att 74 000 personer skulle söka asyl här under året. De kunde inte ha mer fel.

Gårdagens rapport kan ses som ett rop på hjälp till regeringen.

– Den nuvarande flyktingsituationen saknar motstycke i modern tid. Fler än någonsin söker asyl i Europa. Men det finns ingen gränskontroll och ingen exakt siffra, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.

”Kommer behöva låna”

Den ökade flyktingströmmen kommer att öka statens kostnader med 29 miljarder kronor nästa år. Det kan jämföras med vad hela Sveriges försvar kostar nästa år; 45 miljarder.

– Vi kommer både behöva låna och att spara för att klara detta, sa finansminister Magdalena Andersson på en pressträff i går.

På de stora centralstationerna pågår sedan några veckor tillbaka ett volontärarbete av sällan skådat slag. ”Refugees welcome” står det på volontärernas banderoller och på deras västar syns organisationer som Svenska kyrkan, Röda korset och Frälsningsarmén.

”Vi behöver fler volontärer”

Och än så länge har man krafter kvar att arbeta uthålligt, menar Lars Beijer, informations­ansvarig på Frälsningsarmén.

– Vi behöver ha fler volontärer. Men i stort sett fungerar organisationen som den är nu. Det är möjligt att vi kan bli en ännu större aktör än vad vi tidigare varit, säger Lars Beijer.

Kommunens säkerhetschef

Men frågan är hur länge denna uthållighet räcker. I Trelleborg slog kommunens säkerhetschef nyligen larm. ”Det är nattsvart just nu, och vi försöker oss hela tiden hålla oss ovanför vattenytan”, skrev hon i ett öppet brev till Migrationsverket.

”Inte nattsvart”

Gustaf Centervall, kyrkoherde i Trelleborg, håller med om att läget är allvarligt, men inte nattsvart.

– Uthålligheten kan vara i fara. Men vi har ett gott samarbete med kommunen och har också öppnat ett kapell för mottagning av kläder och hygienartiklar. Det kommer hjälp från många håll.

Trelleborg har varit med förr. Under andra världskriget anlände de vita bussarna till Trelle­borg. Samma sak under Bosnienkriget. Det gör att Svenska kyrkan i staden har en mång­årig vana av att ta emot flyktingar.

– Jag är ganska förtröstansfull och vi har fått bra hjälp av stiftet och från grannförsamlingar i Svedala, säger Gustaf Centervall.

Har ni tvingats minska på någon ordinarie verksamhet för att ­klara trycket?

– Nej, inte ännu. Vi fortsätter med ordinarie besök på sjukhem, dop, begravningar och allt annat. Jag räknar med att vi ska klara av detta fram tills våren. Vi har bra självgående personal, säger han.

”Det betyder mycket”

I förrgår besökte statsminister Stefan Löfven staden.

– Det betyder jättemycket att få höra att det man gör är uppskattat, säger Gustaf Centervall.

I helgen uppmanade Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation församlingarna att prioritera flyktingarbetet. Men än så länge har Svenska kyrkan inte fått några signaler på att kyrkorna generellt dragit ner på annan verksamhet.

– Den aktuella situationen kommer att kräva omprioriteringar. Men det här hör ju till vår kärnverksamhet. Att möta utsatta människor, säger Sofia Sjöberg, handläggare för flykting- och integrationsfrågor.

Finns det någon gräns för hur mycket ni klarar av?

– Det är ansträngt som det är, men det går inte att sätta någon gräns. De som kommer hit måste få skydd, säger hon.

Fler artiklar för dig