"200 kristna kvar i Mosul"

Mosul är så gott som tömt på kristna. Korsen utanför kyrkorna har ersatts med ISIS svarta flaggor. Fortfarande inte ett spår efter de kidnappade nunnorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den kaldeiske patriarken i Bagdad har kallat den nuvarande situationen för "den kanske mörkaste perioden i kyrkans moderna historia".

-Det finns kanske runt 200 kristna kvar i Mosul. Kyrkorna är igenbommade. I söndags hade man ingen mässa. Det finns inga präster kvar, säger Louis Sako i en intervju med nyhetsbyrån CNS.

Han har också berättat att man trots många ansträngningar inte hört något om de två nunnorna som kidnappades i förra veckan tillsammans med tre kristna ungdomar. gruppen hade återvänt till Mosul för elva dagar sedan för att se till det barnhem som nunnorna drev. De stoppades av en ISIS-patrull - och har sedan dess varit försvunna.

De sunnimuslimska extremisterna intog Mosul i början av juni. Enligt rapporter har de intagit flera kaldeisk-katolska och syriansk-ortodoxa kyrkor. De ska ha tagit bort korsen på byggnaderna och ersatt dem med svarta flaggor som symboliserar den Islamiska staten i Irak och Syrien som de nu också har utropat. Flera shia- och sunnimuslimska heliga platser har jämnats med marken eller sprängts i luften.

 

 

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons