"200 kristna kvar i Mosul"

Mosul är så gott som tömt på kristna. Korsen utanför kyrkorna har ersatts med ISIS svarta flaggor. Fortfarande inte ett spår efter de kidnappade nunnorna.

Nyheter

Den kaldeiske patriarken i Bagdad har kallat den nuvarande situationen för "den kanske mörkaste perioden i kyrkans moderna historia".

-Det finns kanske runt 200 kristna kvar i Mosul. Kyrkorna är igenbommade. I söndags hade man ingen mässa. Det finns inga präster kvar, säger Louis Sako i en intervju med nyhetsbyrån CNS.

Han har också berättat att man trots många ansträngningar inte hört något om de två nunnorna som kidnappades i förra veckan tillsammans med tre kristna ungdomar. gruppen hade återvänt till Mosul för elva dagar sedan för att se till det barnhem som nunnorna drev. De stoppades av en ISIS-patrull - och har sedan dess varit försvunna.

De sunnimuslimska extremisterna intog Mosul i början av juni. Enligt rapporter har de intagit flera kaldeisk-katolska och syriansk-ortodoxa kyrkor. De ska ha tagit bort korsen på byggnaderna och ersatt dem med svarta flaggor som symboliserar den Islamiska staten i Irak och Syrien som de nu också har utropat. Flera shia- och sunnimuslimska heliga platser har jämnats med marken eller sprängts i luften.

 

 

Annons
Annons
Annons
Annons