24 dödade i bombdåd mot kyrka i Bagdad

En bilbomb som briserade vid en julmässa i Bagdad dödade 24 av gudstjänstbesökarna. Attentatet summerar ett blodigt år för Irak, med över 7 000 civila dödade, där många mördats i samband med religiösa högtider.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bilbomben utanför den katolska kyrkan, uppkallad efter aposteln Johannes, var det dödligaste terror­attentatet i Irak under juldagen. Dock inte det enda.

Innan hade två bomber exploderat på en marknadsplats i närheten, i Doura, en av Bagdads södra förorter som har en stor del kristen befolkning. Elva personer uppges ha dödats vid marknaden och ljudet av explosionen hördes in till kyrkan, vilket fick människor att avbryta gudstjänstfirandet och gå ut.

– En bil som var parkerad i närheten av kyrkan exploderade när familjer kramade om varandra för att säga farväl. Explosionen var kraftfull, berättar Ahmed Edan, en polis som var i tjänst vid tillfället, rapporterar Reuters.

– Kroppar låg på marken, täckta av blod, det var kvinnor, flickor och män. Människor skrek och grät medan de försökte rädda släktingar som skadats, berättade han.

En i raden av många attacker

24 personer uppges ha dödats vid kyrkan, och 52 personer skadades vid de olika terrordåden i området.

Terrorattentatet på självaste juldagen är en i raden av attacker mot kristna i Irak, en religiös minoritet som uppskattas ha halverats efter USA:s invasion av landet år 2003. När diktatorn Saddam Hussein störtades fanns det uppemot en miljon kristna i Irak, vars rötter går tillbaka till den tidiga kristna kyrkan.

I skrivande stund är det ingen som har tagit på sig terrorattentaten, men misstankarna riktas mot sunnimuslimska extremister, troligtvis al-Qaida.

Att en kyrka bombas mitt under julfirandet är något som fördöms av omvärlden, men det är långt ifrån första gången som attentat riktas mot religiösa grupper under högtider i Irak. Främst har attacker riktats mot shiamuslimska pilgrimer.

I skuggan av det stora bombdådet mot kristna i Bagdad så sprängdes också en minibuss med shiitiska pilgrimer på väg mot Karbala, med tre döda och åtta skadade som resultat. Även två andra attacker genomfördes i Irak samma dag, tre poliser dödades i staden Tikrit och fyra personer dog av en bomb i staden Ishaqi.

Uppskruvad våldsspiral

Julhelgens blodiga attentat var inget undantag, utan en del i en alltmer uppskruvad våldsspiral. 2013 kommer att gå till historien som ett av de blodigaste åren på länge i Irak. Över 7 000 civila har dödas, enligt FN, och så höga dödstal har inte förekommit sedan 2008.

Det finns flera anledningar till att våldet ökar i Irak. En anledning är att regeringen trappat upp militärt mot radikala militanta sunniextremistiska grupper, och terrorn mot civila tilltog i styrka efter en militär aktion i april mot ett sunnimuslimskt militärläger, rapporterar BBC. En annan anledning till det ökade våldet är inbördeskriget i grannlandet Syrien.

Framförallt är det al-Qaidas regionala gren (ofta förkortad ISIS) som sett till att sprida Syrienkonflikten in i grannlandet. Deras mål är att bygga upp ett kalifat som sträcker sig över flera länder i Mellanöstern, och de kontrollerar redan vissa områden i Syrien och Irak där de försöker bygga upp ett styre baserat på deras tolkning av Sharialagar.

Jakob Zetterman

Fakta:

  • Fakta: Civila dödsoffer i Irak
  • År 2008 6 787
  • År 2009 3 056
  • År 2010 2 953
  • År 2011 2 771
  • År 2012 3 238
  • År 2013 7 157
Annons
Annons
Annons
Annons