26 nya förbud för kristna i Kina

Den kinesiska regeringen skärper tonen mot religiös utövning i landet efter några år av lättnader. Förbud kring gudstjänster på internet samt att organisera utlandsresor för kristna till teologisk utbildning, återfinns i ett nytt förslag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kinas drygt 90 miljoner kristna har varit utsatta för restriktioner och förföljelse från myndigheterna sedan kulturrevolutionen och kommunismens intåg. Efter millennieskiftet finns dock tecken på att det gått åt rätt håll, trots rapporter om bland annat över ett tusen kyrkor som tvingats ta ner sina kors i provinsen Zhejiang vid östkusten.

År 2000 var Kina nummer fyra på organisationen Open Doors ”World Watch List” över länder som förföljer kristna. I år, 2016, placeras landet på plats nummer 33 på samma lista.

Nya restriktioner

Men ett nytt regeringsförslag tillför nu 26 nya regleringar kring religiösa aktiviteter i Kina. Presidenten Xi Jinping har sedan han kom till makten för tre år sedan skärpt tonen mot människorättsaktivister och religiösa utövare. I början av året samlades kommunistpartiet till ett möte kring religion.

Nästa steg är alltså att uppdatera den statliga förordningen för religiösa angelägenheter från 2005. De tidigare 48 punkterna blir nu totalt 74, och mer detaljerade. I slutet på förra veckan gick remisstiden ut för synpunkter på förslaget, som ska träda i kraft i dagarna.

De nya regleringarna talar bland annat om förbud mot gudstjänster på internet, och mot att anordna religiösa aktiviteter i skolor. Vidare om förbud mot att organisera för att kristna och andra religiösa utövare ska kunna åka utomlands för religiös träning eller att besöka konferenser.

I Kina har regeringen en särskild statlig myndighet för religiösa angelägenheter (State administration för religious affairs, SARA). Christianity Today berättar hur en policy-expert inom religionsområdet i Kina, som vill vara anonym, radar upp flera religiösa verksamheter som först måste godkännas av den statliga myndigheten för att överhuvud taget bli av.

Hemmet måste godkännas

Det gäller: religiösa aktiviteter, mötesplatser för gudstjänster (inklusive i hemmet eller familje-bibelstudier), publicering av religiöst material, donationer till religiösa organisationer, såväl i Kina som utomlands, att få titeln pastor, teologiska studier samt internationellt utbyte på det religiösa området. Utan godkännande av myndigheten kan alltså inget av ovanstående äga rum.

– Tilläggen till regleringarna av religion skulle inte ge något utrymme för oregistrerade husförsamlingar i Kina, och skulle avsevärt inskränka många av aktiviteterna i den officiella Tre-Själv-kyrkan, varnar experten till den kristna internationella samarbetsorganisationen ChinaSource, enligt Christianity Today.

Religionslag kan komma

Thomas Muller hos Open Doors i Nederländerna, analytiker som sammanställer listan över förföljelse av kristna i världen, är inte förvånad över att myndigheterna nu stramar åt kring trosutövningen i landet. Men han är lite mer försiktig i sina uttalanden.

– Det återstår att se hur de nya regleringarna kommer att genomföras. Experter förväntar sig en omfattande ny lag kring religion nästa år. Ur dagens perspektiv är det klart att restriktionerna för kristna kommer att öka, men med ett mjukt genomförande för att försöka undvika rubriker internationellt, säger Thomas Muller.

Annons
Annons