330 miljoner aborter i Kina på drygt 40 år

330 miljoner aborter har genomförts i Kina sedan landet införde begränsningar i barnafödandet för 40 år sedan. Det visar nya officiella siffror från hälsoministeriet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Statistiken som offentliggjordes tidigare i år visar enligt nyhetsbyrån AFP att 328,9 miljoner aborter genomfördes mellan 1971, strax innan Kina började uppmana människor att skaffa färre barn, och 2010.

Financial Times uppger samtidigt att det har utförts 196 miljoner steriliseringar på män och kvinnor och att 403 miljoner intrauterina preventivmedel (spiraler) har använts, ofta mot kvinnors vilja, under samma period.

Fler än ett barn ger böter

För 33 år sedan införde Kina den omtalade enbarnspolitiken vilket innebär att kineser får böta om de skaffar fler än ett barn. Undantaget är enligt AFP människor på landsbygden, som får skaffa två barn om det första är en flicka, samt minoritetsgrupper. Regeln har genom åren fått mycket kritik, både från människorättsorganisationer, men också från kritiker som hävdar att antalet äldre i Kina växer allt för snabbt i förhållande till hur många som arbetar.

– Det här innebär att Kinas befolkning mer påminner om ett industriland är ett utvecklingsland. Det är en stor nackdel i regioner med företag som kräver mycket arbetskraft, säger Ken Peng, ekonom på en av världens största banker, BNP Paribas.

Ytterligare en konsekvens av enbarnspolitiken är att det i dag finns 34 miljoner fler män än kvinnor i landet, skriver Financial Times.

Ekonomisk utveckling

Kinesiska myndigheter menar dock att regeln har förhindrat överbefolkning och att den dessutom har skyndat på den ekonomiska utvecklingen. Frågan om enbarnspolitiken diskuterades så sent som i samband med förra veckans folkkongress i Peking då knappt 3 000 ledamöter var samlade. Veckan innan beslutade nämligen regeringen att slå ihop Befolknings- och familjeplaneringskommissionen, som ansvarar för enbarnspolitiken, med hälsoministeriet. Enligt statliga medier var syftet att förbättra, inte överge regeln.

– Efter reformen kommer Kina att hålla fast vid och förbättra familjeplaneringspolitiken, säger Ma Kai, generalsekreterare för Statsrådet, Kinas centralregering, till Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua, enligt AFP.

Men vissa analytiker tror att hopslagningen av Befolknings- och familjeplaneringskommissionen och hälsoministeriet kan innebära att de tuffa födelsekontrollerna nu kommer att luckras upp i snabbare takt.

– Efter den administrativa omstruktureringen kommer familjeplaneringsenhetens styrka att minska, säger den kinesiska demologen He Yafu, enligt Financial Times.

– Enheten kommer inte att ha möjlighet att fatta policybeslut och den kommer att få mindre att säga till om när det gäller strategin för landets befolkning.

Enligt He Yafu är en trolig förändring i reglerna som styr familjeplaneringen att tillåta två barn för föräldrapar som inte har några egna syskon. Policyn har redan testats i några städer och He Yafu menar att det snart kan bli dags att godkänna det i hela landet.

Men ekonomen Ken Peng säger att utvecklingen redan har gått så långt att det inte räcker med att skrota hela enbarnspolitiken för att ändra Kinas demografiska struktur.

I dag uppgår Kinas befolkning till cirka 1,35 miljarder. Men enligt nyhetsbyrån Xinhua visar befolkningsstatistik från 2010 att siffran hade varit 400 miljoner högre om enbarnspolitiken inte hade existerat.

Fakta:

  • Fakta: Kinas enbarns-policy
  • Policyn infördes av Kinas dåvarande ledare Deng Xiaoping 1979. Policyn gäller för den del av folkgruppen hankineser (utgör drygt 90 procent av Kinas befolkning) som inte bor på landsbygden. Drygt hälften av Kinas befolkning bor i städer.
  • Om policyn fortsätter att användas kommer Kinas befolkning att börja minska efter år 2030.
alkohol i kyrkan
Annons
Skogsbränderna
Annons