Nyheter

40 varma sängplatser för flyktingar i kyrkan

Frälsningsarmén i Stockholm hjälper och tar emot flyktingar som kommer till centralstationen. Hittills har fyra flyktingfamiljer flyttat in. Totalt finns 40 bäddplatser färdigbäddade. "Det här är människor på flykt. Självklart kan vi möta dem med en sängplats, ge dem kläder och mat", säger kårledare Helena Andersson.

Fyra flyktingfamiljer har den senaste veckan fått hjälp med boende i Frälsningsarméns lokaler i Stockholm. Och fler väntas behöva hjälp. Kår 393 står i full beredskap för att ta emot fler. När Dagen kommer dit finns tio madrasser färdigbäddade på golvet i källaren. Intill en vägg ligger flera högar av extra lakan, handdukar, tandborstar och tandkrämer.

Helena Andersson, kårledare i Frälsningsarmén, fick höra talas om behovet via en facebook-grupp som skrev att en stor grupp flyktingar var på väg till Stockholm och att det saknades sovplatser. När hon sedan kontaktade församlingen lät inte reaktionerna vänta på sig.

-Hela församlingen satte igång. Människor kom hit och lämnade saker och anmälde sig som volontärer om det skulle behövas. De la ut lakan, madrasser och allt som kan tänkas behövas. Det känns helt fantastiskt. Det är otroligt värmande och rörande att se, säger Helena Anderson.

I över en vecka har dessutom Frälsningsarmén varit på plats vid Stockholm centralstation tillsammans med migrationsverket, polisen och socialjouren. Där har kyrkan fungerat som en länk mellan myndigheterna och flyktingarna.

-Vi förklarar för dem vad som kommer att hända nu innan myndigheterna kliver fram. För de är så rädda för dem, säger Helena Andersson.

Ben Broomand har under hela veckan arbetat som volontär för Frälsningsarmén. Han är ursprungligen från Iran. Eftersom han pratar både svenska och persiska har han kunnat tala med många ensamkommande flyktingbarn när de anländer till stationen.

-Den första killen jag pratade med var så rädd att han skakade. Han hade ont i ansiktet för han hade blivit pepparsprejad av polisen i Danmark. Vi satt och pratade med honom i två timmar. Sedan följde jag med honom till socialjouren och satt med för att förklara vad som hände, säger Ben Broomand.

Samarbetet med myndigheterna har fungerat bra. De flesta flyktingar följer med migrationsverket som ordnar plats att bo, men andra vågar inte. En del vill åka vidare till Norge tror att migrationsverket kommer att tvinga dem att registrera sig i Sverige om de ber om hjälp. För dem kan Frälsningsarmén erbjuda sängplats under tiden de är kvar i Sverige. Att följa med en kyrka kan kännas mindre skrämmande, förklarar Helena Andersson.

-Migrationsverket och polisen har gett oss ett stort mandat på plats att vara de som först kliver fram för att möta flyktingarna. Jag blir rörd över av att de ser oss som en tillgång och en stor resurs. Vi används som tolkar och vi pratar och leker med barnen.

Varför har Frälsningsarmén valt att göra detta?

-För att det är människor med behov, människor på flykt, som inte har någonstans att ta vägen. Det är självklart vi kan möta dem med en sängplats, ge dem kläder, mat och på något sätt hjälpa dem vidare.

Hur tänker ni långsiktigt för de flyktingar som kommer till er?

-Nu är det här en kort katastrofplan. Många av dem ska ändå vidare till Norge nästa dag. Sedan pågår tankar och planer på högre nivå inom Frälsningsarmén. Om hur kan vi planera det långsiktigt beroende på hur flyktingströmmen ser ut, säger Helena Andersson.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar