500 marscherade för utvisningsstopp

Sverige för flyktingamnesti är ett nystartat nätverk mellan flera nationella föreningar i Sverige. Under söndagseftermiddagen anordnade de en tyst marsch för att stötta den grupp afghanska ungdomar som sedan 6 augusti sittstrejkat på grund av utvisningar till Afghanistan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Marschen utgick från tre platser i Stockholm: Stureplan, Mynttorget och Odenplan. Därifrån gick människor i tystnad, mötte allmänheten öga mot öga och delade ut flygblad, berättar EvaMärta Granqvist för Dagen.

Hon var huvudansvarig för marshen och beskriver den som en succé. Runt 500 personer uppskattas ha deltagit i de olika marscherna som tillslut möttes upp till sång, musik, tal och improvisations teater på Norra bantorget.

– Teatern berörde många. Gruppen heter Asylteatern. De engagerade verkligen publiken. Stycket handlade om flykt. Många kom till mig efteråt och berättade att de inte kunde hålla tårarna tillbaka, säger EvaMärta Granqvist.

Eventet pågick mellan klockan 12-15, men även efteråt stannade människor kvar. Många hade rest dit från olika delar av landet.

– Vi vill arbeta för att samordna stödaktioner för flyktingsökande och asylsökande i hela Sverige. Det är viktigt att svenska folket ställer upp och inte överger de här afghanska ungdomarna. Vi måste få stopp på utvisningarna. En deportation drabbar inte bara den enskilde ungdomen, utan blir ett hårt slag mot familjen som han eller hon bott hos, mot skolan, mot fotbollslaget och mot andra vänner som varit engagerade. Det bildar stora sår i det svenska samhället som kommer ta lång tid att reparera, säger EvaMärta Granqvist.

Hon menar att utvisningarna inte löser något problem. Snarare skapar det större problem då allt fler unga kommer att bli papperslösa.

Tror du att ni fick fram ert budskap?

– Ja. Och jag hoppas att ungdomar känner att en allt större del av svenska folket står bakom dem. De kommer inte ge upp. Tillslut vinner vi, det måste vi göra, säger EvaMärta Granqvist.

Arrangörer bakom marschen var Föreningen Sverige för flyktingamnesti med stöd av Asylstafetten, Ensamkommandes förbund, Refugees Welcome Sverige och Nätverket Skåne för amnesti.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
Annons