65 miljoner på flykt i världen

Tisdag 20 juni är internationella flyktingdagen. Samtidigt visar en rapport att fler människor än någonsin i historien är på flykt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Över 65 miljoner människor befinner sig i dag på flykt. Nära hälften av dem är internflyktingar, skriver FN-organet UNHCR, som gjort rapporten. Enbart under 2016 tvingades 10,3 miljoner människor fly sina hem - detta motsvarar 20 nya flyktingar per minut, skriver TT.

Kriget i Syrien är en av anledningarna till de dystra siffrorna. UNHCR pekar också ut andra orsaker, bland annat konflikten i Sydsudan och det ostadiga säkerhetsläget i Afghanistan.

Det är grannländerna som tar det största ansvaret för flyktingarna. Turkiet ligger på förstaplatsen när det gäller att ta emot flyktingar, följt av Pakistan, Libanon och Iran.

Manar till upptrappning

FN:s generalsekreterare António Guterres manar världsorganisationens medlemsländer att trappa upp sitt engagemang i frågan om flyktingarna.

– Ansvaret för att skydda flyktingar ligger inte bara på grannländerna, det är det internationella samfundets kollektiva ansvar, säger han i en kommentar till rapporten.

UNHCR:s rapport publiceras samtidigt som internationella flyktingdagen uppmärksammas runtom i världen. I Sverige anordnar Amnesty International en visning av dokumentären "Warehoused". Den handlar om några av de hundratusentals människor som lever i flyktinglägret Dadaab i Kenya. Filmen ger en bild av hur villkoren ser ut för de människor som lever i långvariga flyktingsituationer.

Annons
Annons