77 000 på möteshelg i Vasa

Trots mängder av regn var stämningen på topp när tiotusentals gammallaestadianer samlades under helgen. På lördagen gick 25 000 människor nattvardsgång. Köerna slingrade sig långt utanför tältet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det tog cirka sex timmar. Vi hade cirka 50 präster som delade ut nattvarden, säger Heikki Hurtig som var ansvarig för kontakten med markägarna och byborna under möteshelgen.

Han förklarar hur han såg människor köa långt utanför fönstret. Men trots allt gick det ganska snabbt framåt, menar Heikki Hurtig. Det som för vissa kan låta förvånande är inget nytt för gammallaestadianerna.

De flesta som är med och arrangerar möteshelgen har varit med sen barnsben. De vet mycket väl hur allt behöver ordnas för att fungera praktiskt.

I år hade Heikki Hurtig fullt upp med att arbeta under mötet och kunde tyvärr inte själv delta i nattvarden. Men sen tidigare år vet han precis hur speciellt det är.

– Det en stark känsla av samhörighet att vara med och det är mycket talande, säger han.

Officiellt varade möteshelgen mellan fredag och måndag men många hade redan anlänt på onsdagen.

– Det här är något viktigt för rörelsen, alla vill vara med, förklara Heikki Hurtig.

Regnade mycket

Logistikplanering i all ära, men vädret kunde ingen råda över. Något oförutsett var den enorma regnmängd som kom onsdagen innan möteshelgen började.

– Det regnade 55 millimeter på en dag. Det är lika mycket som det normalt regnar under hela juni månad, säger Heikki Hurtig.

Eftersom mötesområdet ligger på en åkermark blev underlaget lite ostabilt. För att husvagnar och bilar skulle kunna ta sig fram krävdes bogsering med hjälp av ett trettiotal traktorer. Markägarna och bönder i närheten ställde upp med sina fordon.

– I en av predikningarna skojade man genom att tacka Gud för att han bokstavligen dragit oss hit.

Varje dag hölls ett tiotal predikningar vid fem tillfällen. Det största mötestältet rymmer 4 000 personer. För att alla skulle kunna delta sändes alla predikningar via radio, webbsidan och via stora högtalarstolpar på området. De tolkades till svenska och åtta andra språk. 

– Vi kunde sitta utanför husvagnarna och lyssna på predikan, berättar Heikki Hurtig.

Bad till Gud om vishet

De flesta av predikanterna skrev inte sina predikningar i förväg. I stället läste de en bibeltext och bad sedan till Gud om vishet.

–  De ber att anden ska få tala och hjälpa till. Många tar sedan vers för vers och pratar om dem, förklarar Heikki Hurtig.

Det tog två månader att förbereda och bygga upp campingen i Vasa. Sedan tog det två dagar att riva ned alltihop. Men att det var en lyckad satsning är de flesta eniga om.

– Det var verkligen en fin stämning. Trots att förhållandena inte var de bästa blev det inget kaos eller stress, säger Heikki Hurtig.

 

Rörelse sedan 1800-talet

Gammallaestadianerna har sitt ursprung i Lappland där Lars Levi Laestadius grundade rörelsen på 1800-talet. Finland är det land som har flest gammallaestadianer, där finns över 30 000. Totalt finns cirka 100 000 gammallaestadianer i världen. Deras årliga stormöte räknas som Nordens största kristliga festival. I år anordnades mötet i Vasa, i finska österbotten, och människor från ett trettiotal länder runt om i världen kom för att delta. Som mest beräknar man att 77 000 deltog under stormötet. Det anordnas alltid under veckoslutet efter midsommar. Nästa år blir det i Torneå i Finland. Sommarmötets hemsida på svenska: www.suviseurat.fi/sv

Annons
Annons