Nyheter

Meriam togs emot av släkt och vänner i USA

Nyheter: Meriam Ibrahim, som först dömdes till döden för att ha konverterat från islam, men som sedan friades efter internationella påtryckningar har anlänt till USA. | Meriam Ibrahim om sitt nya liv i USA | Dödsdömd konvertit fick träffa påven | Meriam Ibrahim på väg till Italien

Historiskt påvebesök i pingstkyrka

Nyheter: Påve Franciskus besökte nyligen Evangelical Church of Reconciliation i staden Caserta. Därmed blev han också den första påven någonsin att besöka en pingstkyrka.

Kranier funna i Ikea-påsar i kyrka

Nyheter: I några Ikea-påsar, dolda under en presenning, låg kranier och andra skelettdelar efter ett 80-tal människor i källaren till Kläckeberga kyrka, rapporterar lokala medier i Småland.
Annons
Delta i Dagens instagram-tävling! Ta en selfie i vår monter och tagga med #Sommardagen2014. Du kan vinna en Ipad mini!

Nya kalifatet innebär ökad terror

Nyheter: Världen har fått ett kalifat mitt i Mellanöstern, grundat av en av världens brutalaste terrororganisationer.Omvärlden är chockad, men splittrad. Nu väntar en framtid där kartor kan komma att ritas om och den islamistiska terrorn öka.

Fattiga barn kan ge mörk framtid

Debatt: Tvinga inte de fattiga barnen i Europa att ge upp sina drömmar. Kristdemokraten Leif Hallberg vill se krafttag mot barnfattigdomen.

Ingen har rätt att vara oberörd

Ledare: Men Hamas är ingen befrielserörelse – de vill utplåna Israel från kartan, skriver Felicia Ferreira

Krafttag för att stoppa ebolaviruset

Nyheter: Skolor stängs, hela byar sätts i karantän och statliga tjänstemän beordras att ta semester.
Annons
Ladda ner Dagens sommarguide i pdf-format

50 mil att vandra med eget kors att bära

Nyheter: Alf Lax vill att den mest kända kristna symbolen ska bli mer synlig

”Isis kan inte tillåtas bygga en stat”

Nyheter: Politikerna Fredrik Malm och Robert Halef menar båda att Isis inte kan tillåtas bygga en stat i Mellanöstern.Det är dock högst oklart hur Isis ska besegras.

Inte bara proffs på scenen i Uppsala

Konferens: Uppsala. Den uppmärksamma besökaren har noterat att alla storsamlingar under Europakonferensen leds av ”vanliga” församlingsmedlemmar.– Scenen är inte bara till speciellt utvalda, säger Eva Anderås, som ledde måndagens möten.

Stockstill: Pastorer borde lämna över tjänsten tidigare

Konferens: Uppsala. Många kristna ledare stannar kvar för länge. I stället borde de lämna över till yngre förmågor. Det menar Larry Stockstill, som hyllar förändringen av ledarskapet inom Livets ord.

Rättfram berättelse om Adrians helande

Böcker: Mamma Marian Nygård skrev bok om miraklet när sonen blev frisk.

Islamister fångade in kristna på Sergels torg

Nyheter: Med sin manifestation i Stockholm uppmärksammade Assyriska riksförbundet det våld som terrorgruppen Isis använder i Mellanöstern. | Manifestation kräver hjälp till Iraks kristna

Israel förstärker i striderna i Gaza

Nyheter: Israel kallar in ytterligare 16 000 reservister i militäroperationen i Gaza – och USA levererar nya granater till den israeliska armén. Amnesty International kräver att FN inför ett vapenembargo mot Israel och Gaza.

Kyrkan samlingsplats efter mordet i Linköping

Nyheter: I Mikaelskyrkan i Ryd hölls på onsdagskvällen en minnesstund för den 19-åring som mördades i stadsdelen Skäggetorp i Linköping natten till tisdagen.

Inget hopp om fred i sikte

Nyheter: Medan världsopinionen protesterar står en överväldigande majoritet av israelerna bakom offensiven mot Hamas. | Starka möten när judar och kristna araber möts

Lättare förstå Bibeln än partiprogrammen

Nyheter: Det är betydligt lättare att förstå Bibeln än de politiska partiernas idéprogram. Det konstaterar Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap och medarbetare i Dagens Nyheter.

”Fasta ligger helt enkelt lite i tiden”

Konferens: Uppsala. Bibeln talar många gånger om fasta. Och många av besökarna på Europakonferensen har testat att fasta. Men inställningen till fasta varierar. | Unga väljer att fasta från annat än mat | Europakonferens utan Ekman – men med samma fokus | Europakonferensen satsar på bredd

Väljarens guide till valurnan

Ledare: En klok väljare ser längre än till sin egen vinning, skriver Håkan Arenius.

Ökad hotbild mot judar

Nyheter: Hoten och hatbrotten mot judar i Sverige och resten av Europa ökar. Nu kräver Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska centralrådet, en större tydlighet från statsministern i frågan.

Även interner har rätt till sin familj

Debatt: Många svenska barn och ungdomar har en mamma eller pappa som sitter i fängelse. Kristdemokraten Caroline Szyber vill att det ska skapas fler besökslägenheter för att värna familjebanden.

Meriam Ibrahim om sitt nya liv i USA

Nyheter: Den kristna kvinnan Meriam Ibrahim, som tidigare dömdes till döden i Sudan för att ha konverterat från islam planerar nu ett nytt liv i USA. | Meriam togs emot av släkt och vänner i USA | Dödsdömd konvertit fick träffa påven | Meriam Ibrahim på väg till Italien

”Nu blir jag bara mormor och mamma”

Vardag: Christina Halldorf om vikten av att se sina egna behov.

”Ortodox” armé sprider skräck bland kyrkor

Nyheter: Protestantiska kristna förföljs i östra Ukraina av separatistgruppen Ryska ortodoxa armén.

”Min respekt för döden har minskat”

Nyheter: Prästen Håkan Sunnliden överlevde den våldsamma bilkraschen i Nepal – nu vill han blicka framåt.

Diakonia legitimerar extremistvåld

Debatt: Annika Borg och Ulf Öfverberg är mycket kritiska till Diakonias hållning i Israel/Palestina-frågan.

Attack mot kraftverk ska öka pressen på Gaza

Nyheter: Striderna fortsätter med minst 100 döda palestinier och fem döda israeler, och hoppet om eld upphör minskade.

Kyrkan kan och ska påverka

Ledare: Inte bara beskriva utan också ställa till svars och dra slutsatser

Israelvännerna allt mer splittrade

Nyheter: Uppsala. Stödet för Israel har alltid varit stort på Livets ord. Nu kan attityden vara på väg att förändras.–  Även inom den del av kristenheten som Livets ord tillhör börjar det bildas en skiljelinje, säger Roar Sörensen, ansvarig för församlingens Israelarbete, till Dagen.

”Guds kallelse börjar alltid där hemma”

Konferens: Gideon är ett bra exempel på hur vi kan förändras – och att förändringen ofta börjar på hemmaplan. Det konstaterade Berit Simonsson under Europakonferensens måndagskväll.

USA larmar om hotad religionsfrihet

Nyheter: I modern tid har aldrig så många flytt på grund av sin tro som under 2013. Det rapporterar det amerikanska utrikesdepartementet.

Från hemlös till hyllad artist

Musik: Doug Seegers, känd från tv-programmet ”Jills veranda”, om sin fantastiska livsresa.

Kritik mot kyrklig skilsmässoavgift

Nyheter: Den syrisk-ortodoxa kyrkan begär 7000 kronor av Simon Budak i Södertälje för att godkänna hans skilsmässa.

Går under jorden efter islamkritik

Nyheter: Hoten och trakasserierna har hört till vardagen för Mona Walter. | Religionsprofessor: Hot bör man alltid ta på allvar

Vad lär vi av 200 års fred?

Ledare: Konfliktförebyggande insatser är bästa vägen till varaktig fred

Varför fördömer Diakonia inte Hamas?

Debatt: Hamas dödar homosexuella, kristna och judar. Det skriver Sten-Gunnar Hedin som vill att Diakonia tar tydligt avstånd från Hamas.

Nya palestinska och israeliska offer

Nyheter: Minst 26 palestinier ska ha dödats i israeliska angrepp i Gaza i dag och Israel har offentliggjort att ytterligare fem israeliska soldater dödats.

147 sökte helande på Oaskonferensen

Nyheter: "Det är som att sitta på första bänk och se vad Gud gör."

Två finska missionärer mördade

Nyheter: Nu avstår Evangeliska frikyrkan att sända missionsarbetare till Afghanistan.

Jonathan Bernis om den sista tiden

Nyheter: Uppsala. Att tala om den sista tiden kan vara känsligt. Många som har angett ett visst datum har haft fel, men Jonathan Bernis låter sig inte avskräckas.

Ulf Ekman tillfreds med att stå över konferensen

Konferens: Årets upplaga av Europakonferensen saknar sin stora förgrundsfigur

Kristen missionär smittad av ebola

Nyheter: Två amerikaner, en missionär och en läkare, har smittats av det dödliga viruset ebola i Västafrika, rapporterar flera amerikanska medier.

Asyl i Frankrike för Mosuls kristna

Nyheter: Frankrikes regering säger sig vara redo att ta emot kristna från norra Irak som har hotats med döden om de inte konverterar till islam eller betalar en religiös skatt.

Kritik mot biskopsbrev på ledarplats

Nyheter: Biskoparnas skrift "Ett biskopsbrev om klimatet" har väckt blandade reaktioner. Nu senast kallar SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson det för ett "b-uppsatsförsök i statsvetenskap" i en uppmärksammad ledare.
Opinion
Insikt
Familj