Nyheter

Brudar får bidrag till bröllop

Nyheter: Kvinnor som planerar att gifta sig i augusti i Kumla kyrka i Närke kan få bidrag ända upp till 10 000 kronor. Men det gäller att vara på hugget, ansökan går ut den 30 april.

Nigerianska skolflickor saknas ännu

Nyheter: Den islamistiska gruppen Boko Haram håller fortfarande 85 skolflickor fångna efter räden mot en skola i nordöstra Nigeria i måndags. De övriga 44 har lyckats fly, uppger delstaten Bornos skolchef Inuwa Kubo.

Påven skänker biblar till fångar

Nyheter: Påven Franciskus skänker denna påsk 1 200 minibiblar till fångar i Rom. Det är en pocketversion med de fyra evangelierna och Apostlagärningarna.
Annons

Finländarna tror att Jesus är Guds Son

Nyheter: En majoritet av finländarna tror att Jesus är Guds Son. Det framgår av en opinionsundersökning, som presenteras i flera finländska tidningar.

Erik söker kärleken i ”Bonde söker fru”

Vardag: På påskdagen börjar reklamen rulla i TV4. Det är dags för årets deltagare i ”Bonde söker fru” att presentera sig. 24-årige Erik Nilsson från Pilås vill hitta en fru som delar hans värderingar och om möjligt också hans gudstro.

Mobbade barn får sämre liv som vuxna

Nyheter: En ny brittisk studie visar att mobbning under låg– och mellanstadieåren gör djupa sår. De hälsomässiga, sociala och ekonomiska effekterna av kränkningarna är tydliga långt in i vuxen ålder.

Framsteg i samtal om Ukraina

Nyheter: Framsteg har gjorts i Ukraina-samtalen i Genève, enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Men USA:s utrikesminister John Kerry varnar samtidigt för att sanktionerna kan utökas om inte dagens överenskommelse blir verklighet.
Annons

Två läsvärda böcker om fastan som en väntetid

Insikt: Ulla Käll (text) Barbro Raen Thomassen, Marianne Rönnow (bild): ”Med tomma händer. Böner i väntetider” (Artos). Gunilla Renöfält Henningsson: ”Seendets Gud. Ärkebiskopens fastebok 2014” (Verbum).

Påskbudskap i ord och ton

Nyheter: Musikaler ges runtom i landet.

Kyrkorna går ihop mot nazistdemonstration

Nyheter: Första maj går kyrkorna i Jönköping samman för att fira en unik friluftsgudstjänst. Detta som en reaktion på att Svenskarnas parti (SVP) demonstrerar i Jönköping under dagen.

Frälsningsarméns hemsida går i graven – återuppstår på påskdagen

Nyheter: Frälsningsarmén stänger sin sajt på långfredagen och öppnar en ny hemsida på påskdagen. Vi vill med detta påminna om dramaturgin i det kristna påskbudskapet, säger Marie Willermark, ledare för Frälsningsarmén i Sverige.

DN: Påsklamm med smak av hån

Nyheter: Den som verkligen har lust att förolämpa och skända ungefär två miljarder kristna har mycket att lära av den senaste Icareklamen. På onsdagskvällen drogs den in, men skadan var redan skedd, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson. | Ica drar in reklamfilm: Vi har sårat människors tro | Kristna rasar mot Icas påskreklam

Aftonbladets Jesusbilaga får bra respons

Nyheter: I helgen publicerade Aftonbladet en påskbilaga på 16 sidor om ”Fallet Jesus”. Ett unikt nummer med Bibelns påsktexter skrivna i kvällstidningsformat.–  All respons jag fått har varit positiv, säger redaktör Mattias Kling.

Sexbutik stänger efter religiösa hot

Nyheter: Skyltfönstren i sexleksaksbutiken Husmusen i Karlskoga har flera gånger krossats. Dessutom har religiösa hot lämnats. Nu ger ägaren upp.

Om Jesus inte hade uppstått …

Ledare: Vårt liv som kristna börjar med tron på det otroliga, skriver Felicia Ferreira.

Gå korsets väg i ekumeniken

Debatt: Ett äkta ja till Gud förutsätter att vi är villiga att ta emot Kristus i våra bröder och systrar i andra kyrkor. Det skriver Peter Halldorf i debatten om kristen enhet.

Ica stänger ner påskreklam efter protester

Nyheter: Protesterna fick effekt – påskfilmen kommer att vara borta från tv inom ett dygn. | DN: Påsklamm med smak av hån | Kristna rasar mot Icas påskreklam

"Andeutdrivare" åtalad för misshandel

Nyheter: En man i sydöstra Skåne, som påstår sig ha utfört demonutdrivning, har åtalats skäligen misstänkt för misshandel vid Ystad tingsrätt.

Biskop: Ber för Ukraina

Nyheter: "Gud, vi ber för läget i Ukraina". Så börjar bönen som biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus, har skrivit och som nu ska spridas till församlingarna i Svenska kyrkan. | Ukrainska katoliker flyr från Krim | Rysk-ortodoxa kyrkan kan ta över på Krim | Putin försätter världen i rävsax

Medienunnor sprider Guds ord via bloggar, Facebook och Twitter

Nyheter: -Min abbedissa är ute på Internet och spelar spel, säger syster Helena Burns från Sankt Paulus systrars orden.Hon kallas för "Nunnan som blev beroende av Twitter" och ingår i en växande skara systrar som håller på att inta den virtuella världen.

Hyllad påsk-tv i repris hos SVT

Nyheter: Förra året fick SVT många positiva reaktioner efter att bland annat ha sänt serien ”The Bible”. Nu kommer den igen. | Växjös biskop följer Jesu sista dagar i SVT-satsning | Inger Alestig: Bra med historiska skildringar – men var finns det personliga?

PMU starkt kritiskt till Sidas beslut: Felaktigt

Nyheter: Förra året fick PMU Interlife 73,9 miljoner kronor – två tredjedelar av den totala intäkten – från Sida. Nu riskerar de att förlora en stor del av det ekonomiska stödet. | Sidabeskedet bör öka offerviljan | Sida: Därför uppfyller PMU inte kraven | Sida säger upp avtalet med PMU

Prinsessdop på Drottningholm i juni

Nyheter: Prinsessan Madeleines dotter Leonore kommer att döpas i Drottningholms slottskyrka den 8 juni.

Årets kyrktupp utsedd

Nyheter: Den sitter på Flymens kyrka i Karlskronas kommun – årets kyrktupp.

Märklig och otydlig sektrapport

Debatt: Svepande generaliseringar, vaga anklagelser och ogrundade påståenden. Så beskriver Jacob Rudolfsson innehållet i Europarådets nya rapport om sekter.

Fallet Grimmark ger nya argument i Europarådet

Nyheter: Kampen om samvetsfrihet fortsätter.Nu har en skrivelse lämnats in till Europarådet som kan ge svensk vårdpersonal rätt att avstå från att medverka vid aborter. | RFSU hyllar DO:s beslut mot Grimmark | KD-politiker i Jönköping vill se samvetsfrihet | DO: Barnmorskan inte diskriminerad

Kristna rasar mot Icas påskreklam

Nyheter: Icas påskreklam om "nattvard" väcker starka känslor. Flera uppmanar nu till bojkott av matbutiken. | DN: Påsklamm med smak av hån | Ica drar in reklamfilm: Vi har sårat människors tro

Traditionsbundna är vi alla

Debatt: Det vore fint om vi kunde bli överens i all vänskap om varför vi inte är överens. Det skriver Anders Piltz i ett svar till Christian Kastö i debattutbytet om Maria och katolsk respektive protestantisk tro. | Skrift och tradition harmonierar | Mariasynen har inte bibelstöd | Varför göra en karikatyr av icke-katoliker, Piltz?

Präst överraskade brudpar med sång – blev Youtubesuccé

Nyheter: Prästen Ray Kelly bjöd på ett riktigt "halleluja moment" när han mitt under vigseln plötsligt börjar sjunga.

Våga visa dig sårbar – och lev mer

Relationer: Att aldrig visa sårbarhet stänger inte bara ut smärta. Vi får också svårare att känna verklig kärlek och glädje. | ”När jag visar hur jag mår fördjupas vår relation”

Sida: Därför uppfyller PMU inte kraven

Nyheter: PMU arbetar inte för att förändra de politiska strukturerna i de länder de är verksamma. Det är ett av skälen till att de nu inte längre ska vara en av Sidas ramorganisationer. | Sidabeskedet bör öka offerviljan | PMU starkt kritiskt till Sidas beslut: Felaktigt | Sida säger upp avtalet med PMU

Kvinna vill ha barn med avliden man

Nyheter: Vill använda sin avlidna partners sperma för att kunna bli gravid. Statens medicinsk-etiska råd, SMER, är delat i frågan.

Asylsökande afrikaner firade judiska påsken

Nyheter: Internerade flyktingar i öknen åt det osyrade brödet och krävde att få stanna i Israel.

”Hockey-prällen” vill vara en resurs i Rögle

Jubilar: Magnus Lennartsson: Jag vill att spelarna och ledarna ska ha en relation till mig.
Insikt
Familj