Abortmotståndare och radikalfeminister drabbade samman

Polisen fick rycka in när ett kvinnligt nätverk mot abort demonstrerade på internationella kvinnodagen. Bilderna på aborterade foster fick den utomparlamentariska vänstern att se rött och skandera ”abortera mera”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var på Soltorget, ett stenkast från Sergels torg, i centrala Stockholm som känslorna blev riktigt heta då två kompromisslösa grupper av en slump hamnade på samma plats.

Den ena gruppen var ett nybildat kvinnligt nätverk mot abort, tätt knutet till Människorätt för ofödda och Kristna värdepartiet.

Den andra gruppen kom från den utomparlamentariska vänstern, som på den internationella kvinnodagen samlats för att demonstrera för kvinnors rättigheter en bit bort.

Åsiktsspannet kunde knappast vara större. Och det krävdes till slut ett ingripande från polisens sida för att hålla de bägge grupperna isär.

Nasrin Sjögren är en av kvinnorna som deltog i manifestationen mot abort.

– Det blev väldigt heta känslor, säger hon.

– Vi har ett nystartat kvinnonätverk som heter ”Inte i vårt namn - kvinnor för fred i moderlivet”. Det var vi som stod för demonstrationen.

En fråga som berör

Nasrin Sjögren är en van aktivist även för MRO, och säger att de var ovanligt många för att vara en sådan här manifestation. – Ibland kan det vara svårt att få tillräckligt många att hålla i pinnarna, men i söndags fick vi avlösning och kunde vila lite grann.

Varför höll ni en sådan här manifestation på internationella kvinnodagen?

– Vi tänkte att vi är kvinnor och det här en internationell fråga som berör kvinnor.

Men ni är väl medvetna om att det här provocerar?

– Ja, det är alltid så att vi uppfattas som provocerande, inte bara den här dagen. Men för oss är det är inget egenvärde i att provocera, utan vi är ute för att abort är en fråga som negligeras. Det är vår kulturs största katastrof, där hela Alingsås dödas, år efter år. Vi försöker väcka människor, vilket är ett vanligt grepp för människorättsaktivister.

Nasrin Sjögren jämför exempelvis med hur slavmotståndarna använde bilder på slagna slavar i kampen mot slaveriet, vilket visade sig vara lyckat.

Nasrin Sjögren berättar att en stor grupp försökte blockera deras demonstration, och att de hade en stor banderoll där det stod feminism och socialism, som de försökte placera framför deras bilder på aborterade foster.

– De var väldigt arga och aggressiva. De skanderade länge och väl abortera mera. Framför allt killarna, vilket var extra provocerande, när vi som kvinnor stod och demonstrerade på internationella kvinnodagen.

Till slut var polisen tvungen att gripa in och se till att de båda grupperna hölls isär.

Tror inte på att förbjuda abort

Malin Emmoth har varit med och skrivit antologin ”Feminism och kyrkan”, och jobbar för Equmeniakyrkan.

– Jag har svårt att tro att någon är för aborter i sig, inte ens om man ropar abortera mera, säger hon.

Tror du många kristna sympatiserar med de här aktivisterna, som vill se ett totalstopp aborter?

– Det är klart att många kristna tycker att aborter är en problematisk fråga. Jag gör det också, men vill nog inte dra det så långt som exempelvis MRO gör.

Skulle du som kristen feminist exempelvis kunna delta i en sådan här manifestation mot aborter?

– Nej, för jag tycker att den möjligheten bör få finnas, även om jag tycker att det är en komplex fråga. Jag tror inte på att förbjuda abort, för jag tror det finns situationer där det faktiskt är den bästa lösningen. Men det här är ingen lätt fråga, det tror jag ingen tycker.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons