Afghanska pojkar får starkt stöd

Afghanska flyktingpojkar är på mångas läppar och hjärtan. Att det finns ett starkt engagemang ute i landet­ märks tydligt när Dagen­ ringer­ runt. På lördag anordnas flera manifestationer­ i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förra veckan publicerade Dagen en debattartikel med rubriken ”Sveriges skamliga asylpolitik”. Reaktionerna har rasat in, både till Dagen och till artikelförfattaren Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

– Det kommer kommentarer från så många olika håll, mest positiva, från gode män, personal på HVB-hem och från de afghanska killarna själva, berättar Daniel Grahn.

Ett ord som han menar återkommer i samtalen och kommentarerna är ”maktlöshet”.

– Nu är snart måttet rågat, jag tror att många kommer att resa sig och försöka göra något åt situationen.

Sjudande engagemang

Och nog märks det att det bubblar under ytan. De personer som Dagen pratar med menar att det är dags att få politikerna att agera. Namninsamlingar planeras, upprop startas och möten anordnas.

Frågan hur det ska gå för de unga killar som flytt från Afghanistan­ eller intilliggande länder har blivit allt mer brännande efter att en tillfällig, strängare, asyllag började gälla i juli i år.

Regeringens beslut kritiserades då från flera håll, bland annat kyrkans. Biskoparna gick ut och vädjade till politikerna att rösta nej och skrev i en debattartikel att delar av beslutet inte var förenligt med FN:s barnkonvention.

Även Sveriges kristna råd höjde sin röst.

– Jag beklagar riksdagens beslut om förändrad migrationspolitik som kommer att splittra familjer och bryta mot Barnkonventionen, sa Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

– Nu är beslutet taget, men jag vet att vi som kyrkor kommer att fortsätta arbetet för ett inkluderande och välkomnade samhälle.

Upprop på Facebook

De senaste dagarna är det inte bara kyrkorna som har protesterat. På Facebook har uppropet ”Vi står inte ut – men vi slutar aldrig kämpa!” fått stor spridning bland socionomer, gode män, familjehem, diakoner, volontärer och många andra som på olika sätt kommer i kontakt med ensamkommande barn och ungdomar. Hittills har uppropet samlat 5 000 underskrifter och på lördag anordnas flera manifestationer på olika platser.

Bestämma åldrar

En sak som många återkommer till i samtal med Dagen är Migrationsverkets åldersbestämning av pojkarna. Om en person fyllt 18 år blir utvisningarna smidigare ur myndighetens perspektiv.

– Jag är god man för två pojkar och Migrationsverket har skrivit upp deras åldrar till 18, säger exempelvis Johan Lindberg, Öckerö kommun.

Johan Söderkvist jobbar på ett HVB-boende i Jönköping och vittnar om samma sak.

– Många som bott här har blivit uppskrivna i ålder och de tvingas då flytta till Migrationsverkets lokaler.

Stänger av sina egna känslor

Kollegan Ulrika Wadskog känner en uppgivenhet över situationen.

– Jag är förkrossad över hur detta går till. Jag ser det med egna ögon och jag hör också från andra boenden, hur dåligt de här pojkarna mår. Jag ser sönderskurna armar, hör om självmordsförsöken och oron.

Vad säger pojkarna själva?

– Framförallt uttrycker de en stor oro. De har börjat rota sig, spelar i fotbollslaget, lär sig svenska. De allra flesta jag ser är jätteambitiösa. Men de sista veckorna har de börjat må allt sämre, de vill inte gå upp, har svårt att sova.

Vad kan ni som personal säga till dem?

– Mycket handlar om att stänga av sina egna känslor. Men annars försöker vi motivera dem att fortsätta gå till skolan, fortsätta lära sig svenska och fortsätta leva. Men det är svårt när de vet att de kommer att behöva lämna Sverige.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar

Fakta:

En förföljd minoritet

Många av de ensamkommande barnen tillhör minoritetsgruppen hazarer.

De är till skillnad från majoritetsbefolkningen i Afghanistan shia­muslimer. Historiskt sett har de diskriminerats i det sunnidominerade Afghanistan­.

Utgör 10 till 20 procent av befolkningen, dessutom lever 2,5 miljoner i Iran.

2015 sökte 23 480 ensamkommande afghanska barn asyl i Sverige.

Drygt hälften­ uppger att de kommer från Afghanistan, medan resten varit bosatta i Iran.

Källa: Migrationsverket.se

Här anordnas manifestationer på lördag

Kiruna

Lycksele

Stockholm

Malmö

Göteborg

Tranås

Umeå

Motala

Strömstad

Knivsta

Annons
Annons