Allt fler kräver skyddszon för Iraks kristna

Tusentals livrädda människor befinner sig på flykt från de islamister som har intagit Mosul. Samtidigt kräver allt fler en skyddszon för kristna i regionen.– Att den här tvångsdeporteringen får hända år 2014 är oacceptabelt, säger den kristdemokratiska riksdagsledamoten Robert Halef .

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I förrgår lämnade Robert Halef in en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt. Han undrar dels hur Sverige, genom EU och FN, kommer att bidra till att säkerställa frihet och säkerhet för de kristna i Irak, dels vad utrikesministern anser om förslaget att under FN-regi upprätta ett skyddat område för de kristna i Irak.

– Varför blundar västvärlden för det som händer kristna i Mellanöstern?, frågar sig Robert Halef, som menar att det inte finns ord som kan beskriva det som sker.

– Jag har länge varnat för den här händelseutvecklingen. Ända sedan USA lämnade Irak har situationen blivit allt värre. Islamister har fått allt mer makt och på deras kartor finns det inte plats för några kristna, säger han till Dagen.

Hjälpinsats på gång

Svenska kyrkan är en av alla organisationer som har anklagats för passivitet i frågan. Men nu meddelar Eva Brunne, biskop och ledamot i Svenska kyrkans internationella råd, att en insats för cirka 60 000 drabbade i Irak håller på att förberedas.

”Läget är oerhört allvarligt. Svenska kyrkan samordnar nu humanitära insatser via Kyrkornas världsråd och ACT-alliansen för att både hjälpa flyende kristna och andra utsatta minoritetsgrupper”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Insatserna består till att börja med av det mest nödvändiga som mat, hygienutrustning, köksmateriel, sovmattor med mera. Samtidigt förbereder Svenska kyrkan för en insamlingskampanj som ska resultera i ytterligare stöd.

”Jag vill också uppmana församlingarna i Svenska kyrkan att under sommarens gudstjänster i förbön lyfta fram de människor som nu drabbas oerhört hårt av händelseutvecklingen i Irak”, skriver Eva Brunne.

Ingen vågar framträda i Dagen

Dagen har under veckan försökt komma i kontakt med människor som nyligen har flytt från Mosul. Men samtliga har tackat nej eftersom de inte vågar. Att vi har lovat dem anonymitet har inte spelat någon roll. Enligt Dagens kontakt förklarar många att de har kvar ägodelar i Mosul som de hoppas kunna få tillbaka om de lyckas återvända. Andra säger att de inte litar på några medier och att de inte vågar riskera att bli uthängda för Islamiska staten. Ytterligare några undrar vad det tjänar till att prata om situationen. De menar att de redan har pratat, men att deras ögonvittnesskildringar hittills inte har gjort någon skillnad.

– Vi berättar och berättar, men det händer inget!

Fördömer fördrivandet

Efter den gångna helgens ultimatum till de kristna i Mosul att konvertera till islam eller lämna staden verkar ändå det internationella samfundet ha vaknat till liv. Såväl EU och FN har till exempel fördömt agerandet. Men Robert Halef är inte ensam om att vara kritisk mot att reaktionerna har kommit så sent.

– Bilderna från Mosul påminner om det vi såg i Europa under upptrappningen till andra världskriget eller den etniska rensningen som vi bevittnade på Balkan i början av 1990-talet, säger bland annat Storbritanniens tidigare ambassadör vid den Heliga stolen, Francis Campbell, till Catholic Herald.

– Det handlar om ett försök att systematiskt rensa ut en hel civilisation och kultur. Det är som om världen sover och inte bryr sig. Jag är förvånad över att det inte har framförts mer fördömanden och uppmaningar till solidaritet.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons