Allt starkare tryck för vapenvila i Gaza

De blodiga våldsamheterna fortsätter i Gaza samtidigt som den internationella diplomatin för att nå vapenvila nu börjar komma i gång.Både FN och USA kräver omedelbart eldupphör, men det var ännu i går högst osäkert om parterna är villiga att lägga ned vapnen i detta skede.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kriget mellan Israel och palestinska Hamas är nu inne på sin andra vecka. Såväl markstriderna som raket- och bombkriget rasade i går för fullt – och som vanligt är det civilbefolkningen i Gaza som betalar det högsta priset.

Den palestinska dödssiffran är nu över 500, medan 20 israeler har dödats, nästan alla soldater.

Söndagen blev blodigast hittills i konfrontationen med minst 140 döda palestinier och 13 israeler. Den dramatiska upptrappningen får det internationella samfundet att intensifiera sina ansträngningar att medla fram ett eldupphör.

Extrainkallat möte

Både USA:s utrikesminister John Kerry och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var på väg till Kairo där de tillsammans med Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi ska ha överläggningar med parterna. Detta sedan FN:s säkerhetsråd i ett extrainkallat möte manat till ”omedelbart eldupphör”. Också USA:s president Barack Obama framförde samma krav i ett telefonsamtal med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Hamas avvisade redan förra veckan ett egyptiskt medlarbud om vapenvila och svarade med raketer. Det ledde till att striderna trappades upp och till att Israel inledde sin markoffensiv med snabbt ökande förödelse i dess spår.

25 begravdes levande

I en israelisk attack under veckoslutet begravdes 25 människor, av dem 24 från samma familj, under ett hus i Khan Younis i södra Gaza.

– 25 människor! Visar inte det att Israel är hänsynslöst? Ljuger vi? Bevisen finns här i kylrummen i bårhuset, säger en över­levande medlem av familjen, Sabri Abu Jamea, till AP.

Ingen av sidorna redo för fred

Den humanitära katastrofen fördjupas i Gaza, men ingen av parterna verkade i går redo för eldupphör. För Hamas är de allt fler stupade israeliska soldaterna en militär framgång sam­tidigt som hundratals civila döda i Gaza bara stärker det internationella opinionstrycket på Israel.

– Motståndet kommer inte att böja sig för några påtryckningar, säger Hamas talesman Sami Abu Zuhri som svar på försöken att nå vapenvila.

Och Israel verkar fast beslutet att gå vidare för att slå ut de många underjordiska angreppstunnlar som Hamas byggt från Gaza in i Israel. Den israeliska armén säger att man har lokaliserat och oskadliggjort tiotals tunnlar, men att det finns många kvar.

Drog sig för en markoffensiv

Också den allmänna opinionen i Israel tycks fortsätta att stödja offensiven trots hittills 18 döda soldater, den högsta förlustsiffran sedan Libanonkriget 2006.

– Vi måste vara starka i svåra dagar som i dag och kanske i kommande dagar. Vi befinner oss i ett krig om vårt hem, säger Benjamin Netanyahu.

Det är känt att både Netanyahu och militärledningen i det längsta drog sig för att skicka trupper in i Gaza, väl medvetna om att soldater på marken ofrånkomligt medför egna förluster. Han säger att Israel har ”mycket starkt” stöd för sin militära offensiv och att den har ”internationell legitimitet” sedan Hamas sa nej till Egyptens förslag om eldupphör förra veckan.

Men ju längre tragedin i Gaza fortsätter desto mer urholkas det politiska stöd av internationella ledare som Israel möjligen hade – och slaget om allmänna opinionen i omvärlden har Israel redan förlorat.

Fakta:

  • Fakta: Attacker mot judar fördöms
  • Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve fördömer vad han kallar för antisemitiska aktioner sedan demonstranter attackerat judiska affärsmän i förorten Sarcelles i Paris.
  • I helgen urartade en demonstration mot Israels offensiv mot Gaza, och också tidigare under den gångna veckan har affärer plundrats och synagogor attackerats.
  • Förorten Sarcelles har kallats ”lilla Jerusalem” på grund av att många judar bor där.
Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons