Amerikansk missionär riskerar dödsstraff i Nordkorea

En amerikansk missionär riskerar dödsstraff i Nordkorea. Han anklagas för att ha försökt att störta regimen. Svenska ambassaden i Pyongyang kan få en viktig roll i försöken att få honom fri.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dag meddelande nordkoreanska regimen att en amerikansk man, Kenneth Bae, ställs inför Högsta domstolen i Pyongyang anklagad för att ha försökt största regimen.

Uppgifterna kring vilket brott Kenneth Bae har gjort sig skyldig till är få, men enligt Nordkoreas officiella nyhetsorgan finns det "bevismaterial". De skriver dessutom att Pae Jun-Ho (Nordkorea använder Kenneth Baes Sydkoreanska namn) redan erkänt sig skyldig.

Enligt källor till den internationella nyhetsbyrån AP är Kenneth Bae en kristen missionär, bosatt i en kinesisk stad på gränsen till Kina. Han har flera gånger rest till Nordkorea för att ge föräldralösa barn mat. Även om Nordkorea officiellt har religionsfrihet ses varje form av kristet initiativ som ett västerländskt hot mot Nordkorea.

Kenneth Bae kommer sannolikt att dömas till ett hårt straff, enligt AP. Dödsstraff ingår i straffskalan. Det är också möjligt att den nordkoreanska ledningen kommer att använda hans fall som bricka i förhandlingarna med USA.

Sverige har en central roll i samband med gripna amerikaner. Så också i fallet med Kenneth Bae. Eftersom USA och Nordkorea inte har några diplomatiska förbindelser företräds USA i stället av den svenska ambassadören i Nordkorea, Karl-Olof Andersson.

Men på svenska Utrikesdepartimentet är man förtegen.

– Vi hänvisar alla frågor om eventuella konsulära ärenden som rör amerikanska medborgare till USA:s utrikesdepartement, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst till Expressen.se

Om Sveriges roll som skyddsmakt för USA säger Karin Nylund till Expressen:

– Vi sköter ärenden, ofta konsulära eller administrativa uppgifter, som rör USA:s intressen i Nordkorea.

Kenneth Bae tog sig på ett turistvisum in i hamnstaden Rason tillsammans med fem andra i november och greps då. Han är den sjätte amerikanen som gripits i Nordkorea sedan 2009. Tidigare har det krävts långa diplomatiska insatser från USA:s sida för att få sina medborgare frisläppta. Och svenska ambassaden har vid flera tillfällen bistått med hjälp.

 

Annons
Annons