Amnesty: Det är ett bra sätt

John Peder Egenaes, generalsekreterare i Amnesty International Norge, tycker att den ballongaktivism Lee Min-Bok bedriver är en bra verksamhet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Nordkorea är unikt på det sättet att regimen klarar att kontrollera all information. Därför är det bra att på nästan vilket sätt som helst få kontakt med nordkoreanerna. Ballongerna kan vara ett av många nålstick med information in i landet.

Egenaes har inga frågetecken inför Lees historia. Han känner till liknande berättelser från andra flyktingar från Nordkorea.

– I Nordkorea finner vi de mörkaste av de mörka brotten mot mänskliga rättigheter i världen i dag. Den senaste rapporten som Amnesty har från landet handlar om de koncentrationsläger som regimen har inrättat. Lägren är oerhört brutala och människor blir skickade dit vid minsta lilla kritik av de styrande. Vi har hört vanvettiga historier om hur människor har blivit avrättade i lägren, säger Egenaes.

Mycket effektiv

– Lee Min-Boks verksamhet är mycket offensiv och en effektiv del i ansträngningarna att återförena Nord- och Sydkorea och förhoppningsvis i missionsarbetet med att berätta om Jesus, säger Choi Doug Sung, teologiprofessor och president för ett av de teologiska seminarierna i Busan, Sydkorea.

Choi känner inte till Lee annat än genom det han har läst och sett videoklipp om på nätet men han tvivlar inte på vare sig att Lee behöver vakthållning dygnet runt eller att han har varit utsatt för mordförsök.

Annons
Annons