Annonserar efter präst med tro

”Vi söker en präst som är troende”. Så står det i en seriös platsannons som har skapat debatt i Danmark.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Senare i vår slutar prästen i Mejdal kyrka i Viborg stift. Församlingen söker därför efter en ersättare och de vet vad de vill ha.

– Vi har skrivit det för att understryka att vi vill ha en präst som är troende. Det borde vara en självklarhet, men vi känner oss inte helt övertygande om att det är så, säger kyrkofullmäktiges ordförande Karl Georg Pedersen, enligt Kristeligt Dagblad.

”De tar tron på allvar”

För tio år sedan väckte den danska prästen Thorkild Grosbøll stor uppståndelse sedan han avvisat tron på en ”skapande och upprätthållande gud”. Karl Georg Pedersen säger att den erfarenheten har påverkat utformningen av platsannonsen.

– Grosbøll-historien spökar fortfarande lite och det finns olika uppfattningar om kristendomen och evangeliet bland präster.

Karl Georg Pedersen påpekar också att det speciella kravet uppkom sedan kyrkofullmäktige genomfört en enkätundersökning bland församlingsmedlemmarna.

Karsten Nissen, biskop i Viborg, där Mejdal kyrka ligger, stöder kyrkofullmäktiges beslut.

– Vad jag vet kännetecknas inte församlingen av en viss religiös inriktning så jag tror inte att man ska tolka det här som att de vill framstå som särskilt heliga i förhållande till andra troende. Jag tror bara att kyrkofullmäktige vill signalera att de tar tron och förkunnelsen på allvar och det måste välkomnas, säger han till Kristeligt Dagblad.

”Fel att mäta människors tro”

Men både Per Bucholdt Andreasen, ordförande för den fackliga prästorganisationen i Danmark, och Danmarks kyrko- och jämställdhetsminister Manu Sareen, är tveksamma till den omdiskuterade platsannonsen.

Per Bucholdt Andreasen säger att det är fel att mäta människors tro och han undrar också vem som ska avgöra om prästen har den rätta tron. Han tror även att annonsen kan skrämma iväg en del präster.

Manu Sareen säger att han hoppas att det uttalade kravet är en olycklig formulering som kyrkofullmäktige inte riktigt har tänkt igenom.

Annons
Annons
Annons
Annons