Ärkebiskop berättade om förföljelse på Oasmötet

Ärkebiskop Nicodemus Daoud Sharaf från Mosul bad om förböner för den förföljda kyrkan i Mellanöstern när han talade under Oasmötet i Varberg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Oasmötet i Varberg, som pågår fram till och med lördag, har syrisk-ortodoxe ärkebiskopen från Mosul, Nicodemus Daoud Sharaf som en av huvudtalarna. Han uppmanade på torsdagen till förbön för Mellanösterns utrotningshotade kristna.

Med tolkning av journalisten Nuri Kino talade ärkebiskopen under kvällens gudstjänst på Jesus eget modersmål, arameiska.

–  Om ni inte ber för oss och hjälper oss kommer detta språk och vi som talar det att försvinna, sa han. 

Ärkebiskopen förklarade också varför det var röda inslag i hans kläder.
–  Den röda färg vi har är våra martyrers blods färg, Jesu blods färg. 

Kritiserade omvärlden


Ärkebiskopen riktade hård kritik mot omvärlden för att Islamiska staten inte stoppats långt tidigare.
–  Vi kristna från Mellanöstern utsattes för ett folkmord för 100 år sedan i det ottomanska riket. Då saknades demokrati och mänskliga rättigheter, då fanns inga satelliter som såg allting. Därför kunde döda många av oss och utföra vilka illdåd som helst, utan att någon ifrågasatte det. 
–  Att man 2014, efter 100 år, lyckas utföra folkmord på vårt folk, under tiden för demokrati och mänskliga rättigheter - skäms världen! IS kom inte över en natt. De satelliter som finns i himlen såg hur de invaderade Nineveslätten, men omvärlden gjorde inget åt det. 


Men trots deras brutalitet kan IS aldrig nå sitt mål, förklarade ärkebiskopen.
–  De förstörde våra kyrkor, kloster och hem. De tog ifrån oss vår heder och allt vi ägde. De försökte också ta vår Herre ur våra hjärtan, men det lyckades de inte med, och kommer inte att lyckas med! 

Under kvällens gudstjänst  medverkade även kristdemokratiske europaparlamentarikern Lars Adaktusson som engagerat sig starkt i kampen för de svårt utsatta kristna minoriteterna i Mellanöstern.

Reformation på nytt

Bland talarna under Oasmötet finns också Magnus Persson, pastor för pingstförsamlingen United Öresundskyrkan i Malmö. Han talade på torsdagen om den kristna kyrkans ständiga behov av reformation för att återvända till det som är kyrkans verkliga budskap.

– Den bibliska frälsningshistorien måste vara vår rot, annars förstår vi varken människors problem eller vårt uppdrag att förkunna Kristus som korsfäst för våra synder.

Malmöpastorn underströk också att det krävs en rätt förkunnelse av Guds lag för att inte evangeliet ska bli förvrängt.

– Vårt problem är inte billig nåd, utan billig lag, att vi sänker lagens krav, sa han och pekade på hur Jesus kom och skärpte lagens krav, genom att peka på hjärtats motiv och inte bara våra handlingar.

– När Jesus skärpte lagen satte han den sista spiken i kistan. Lagens krav är till för att krossa oss så att vi förstår att vi behöver en frälsare. Lagen måste få plöja upp hjärtats hårda åker så vi kan så evangeliets livgivande säd, som är Guds kraft till frälsning för var och en som tror.

Annons
Annons