Barnmorskan nekades ännu ett arbete

Ellinor Grimmark, barnmorskan som inte vill utföra aborter, har nekats ännu ett jobberbjudande. Samtidigt skriker vården efter nya barnmorskor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ibland förändras saker snabbt. I går publicerade Dagen en artikel där Ellinor Grimmark berättar om hur hon förlorat två jobb som barnmorska för att hon inte vill utföra aborter, men att hon ändå lyckats få ett vikariat på kvinnokliniken i Värnamo.

– De har vågat satsa på mig, sa då Ellinor Grimmark.

Ett dygn senare så har kliniken ändrat sig, och jobberbjudandet är som bortblåst.

– De ringde mig och sa att de drar in tjänsten, berättar Ellinor Grimmark.

– De sade att det var för uppjagad stämning i media, de beklagade sig och sade att de var ledsna.

Så de motiverade det hela inte med dina åsikter, om att vägra utföra en abort?

– Inte direkt, men visst är det vad det handlar om. De sade att om jag kunde tänka om i frågan så får jag tjänsten. De erbjöd mig också stöd i form av en kurator, säger Ellinor Grimmark.

Att hon i dagsläget skulle tänka om anser hon inte möjligt ”på något sätt”, och tycker att Värnamoklinikens beslut är sorgligt.

– Jag såg att jag hade en chans att jobba som barnmorska, som är min dröm.

Hur ska du gå vidare?

– Ja, vi står i den process vi gör. Jag har pratat med mitt juridiska ombud, och vi kommer att anmäla det här också till Diskrimineringsombudsmannen, säger Ellinor Grimmark.

Samtidigt som den kristna barnmorskan nekas ännu en tjänst för att hon vill ha samvetsfrihet så sprids nyheter om att det råder en allt större brist på barnmorskor i Sverige. Nyligen presenterades Socialstyrelsens årliga rapport, där mer än hälften av landstingen i Sverige uppgav att de behövde fler barnmorskor. I samband med att Ellinor Grimmark fick ännu ett jobbnej rapporterade TT att ”det råder en akut brist på barnmorskor, främst i storstäderna”, och exemplifierade med hur det såg ut i Skåne, där även utbildningsplatser dragits in. Fler pensionsavgångar, fler förlossningar och en stor förlossningsklinik i Stockholm som har värvat barnmorskor från andra kliniker pekas ut som orsaker till den rådande barnmorskebristen.

– Jag jobbar gärna, kontrar Ellinor Grimmark.

– Jag kan jobba dubbelt. Jag kan inte förstå att de väljer bort barnmorskor när det är en sådan brist. Men det är så det ser ut i Sverige i dag.

Måste acceptera aborter

Anders Liif är personaldirektör på landstinget i Jönköpings län, som ansvarar för samtliga kvinnokliniker där Ellinor Grimmark varit aktuell som anställd. Han ställer sig bakom kvinnoklinikernas agerande, och menar att som barnmorska måste man acceptera att jobba med aborter.

– Det går inte att säga att vissa arbetsuppgifter vill jag inte utföra. Det gäller i vårt landsting, och det här är inte bara en fråga för Jönköpings län, utan det gäller andra län och regioner också.

Att det för tillfället råder brist på barnmorskor anser Anders Liif inte är ett argument för att låta någon som vägrar utföra en abort få en tjänst, utan frågan om samvetsfrihet och hur bemanningen ser ut ska kopplas isär.

– Visst känner vi också av att situationen är ansträngd, men man ska inte lösa ett kortsiktigt bemanningsproblem genom att släppa igenom en sådan lösning, säger han.

 

Fakta:

  • Fakta: Samvets­frihet
  • I flera länder i Europa kan en barnmorska som inte vill utföra aborter hänvisa till sitt samvete.
  • I Sverige finns inte den möjligheten, utan abort ingår i en barnmorskas arbetsuppgifter.
  • Nu driver Ellinor Grimmarks juridiska ombud hennes fall på EU-nivå, för att få en ändring på svensk lagstiftning.
alkohol i kyrkan
Annons
Skogsbränderna
Annons