Bibelmuseum kan innehålla olagliga föremål

En stor amerikansk butikskedja har kommit överens med landets justitiedepartement om att betala en straffavgift för insmugglade irakiska antikviteter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hobby Lobby har fler än 700 butiker över hela USA. Företagets ägarfamilj tillhör några av de rikaste i landet och 2009 började de skapa en privat samling av bibelrelaterade texter och artefakter.

Familjen har även varit med och finansierat ett bibelmuseum i Washington DC, som Dagen tidigare har skrivit om. Tanken är att delar av samlingen ska visas upp för allmänheten där.

Men i takt med att familjen köpte på sig allt fler föremål började även kritiska frågor väckas - kunde alla dessa föremål verkligen ha köpts in på laglig väg?

Nådde en förlikning

En juridisk process inleddes så småningom och i förra veckan tillkännagav åklagare i New York att butikskedjan, som bland annat säljer pysselsaker, hade nått en förlikning rörande hundratals av föremål från Mesopotamien samt tusentals lersigill som de hade köpt från utländska återförsäljare under 2010.

Dessa ska nu återlämnas samtidigt som Hobby Lobby också ska betala motsvarande cirka 27 miljoner kronor i böter.

Enligt USA:s federala åklagarmyndighet härstammar rariteterna från nuvarande Irak, där plundringen av kulturskatter resulterade i att USA införde ett importförbud för mer än ett decennium sedan.

Tydliga varningsflaggor

Hobby Lobby har förklarat inköpen med oerfarenhet. Dessutom har de sagt att de litade på återförsäljare och transportörer.

Åklagare har emellertid påpekat att Hobby Lobby hade fortsatt med köp trots tydliga varningsflaggor - inklusive en varning från en expert som informerade dem om att den typ av föremål som de senare köpte sannolikt kom från Irak och att det fanns en risk att de hade blivit plundrade eller smugglade ut ur landet.

Enligt NBC säger åklagaren också att företaget gjorde ekonomiska överföringar till sju bankkonton tillhörande fem olika personer, varav ingen var själva säljaren. Artefakterna skickades dessutom i sändningar till tre olika företagsadresser i Oklahoma, där Hobby Lobbys huvudkontor ligger, med etiketter som sa att ursprungslandet var Turkiet eller Israel.

"Inte engångsföreteelse"

Hobby Lobby har inte velat svara på frågor om föremålen, inklusive om något av föremålen har skänkts till bibelmuseet i Washington.

– Detta visar att detta inte handlar om en engångsföreteelse. De gjorde upprepade gånger sådana slags misstag, säger Candida Moss, professor vid Notre Dame och medförfattare till den kommande boken "Bibel Nation: The United States of Hobby Lobby".

De federala myndigheterna har kritiserats för att inte göra ett brottmål av anklagelser mot Hobby Lobby. Det civilrättsliga åtalet innehåller samtidigt inte några bevis för att de aktuella föremålen faktiskt plundrades från Irak eller att företagets tjänstemän ordnade transporterna.

Civilrättsligt mål

Juristen Leila Amineddoleh har anlitats som expert av regeringen i det nyligen avslutade målet. I en text på Artnet.com förklarar hon varför det blev ett civilrättsligt åtal.

"Hellre än att slita med den tunga bördan som brottmål innebär fann regeringen att det var mer effektivt att driva ett civilrättsligt mål.

Har aldrig erkänt någon skuld

Leila Amineddoleh är tydlig med att hon helst hade sett att de skyldiga individerna i Hobby Lobby hade dömts till fängelse.

Men hon skriver också att Hobby Lobby aldrig erkände någon skuld utan försvarade sina handlingar genom att skylla på okunnighet och genom att beskriva inköpen som "beklagliga misstag".

"Kulturarvsspecialister har länge hävdat att något är fel när omständigheterna antyder att en samlare har blundat för varningsflaggor. I det här fallet blundade inte ens Hobby Lobby. Företaget kontaktade faktiskt en av de mest kända kulturexperterna - och ignorerade sedan hennes råd."

Annons
Annons