Bibelöversättare sköts till döds

En bibelöversättare som arbetade för en systerorganisation till Wycliffe i Centralafrikanska republiken, mördades i förra veckan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Elisée Zama arbetade för Actaba, som samarbetar med den världsvida bibelöversättarorganisationen Wycliffe, sköts till döds när han försökte sätta sin familj i säkerhet på ett sjukhusområde.

Situationen i det krigshärjade landet blir allt mer kaotisk, som Dagen rapporterade i förra veckan. Våldet har eskalerat i landet efter en militärkupp i mars i år.

Sjukvården fungerar inte som den ska och humanitära organisationer och kristna samfund har lämnat landet eller dragit sig tillbaka sin verksamhet. Den regionale direktorn för Wycliffes samarbetsorgan SIL, rapporterar att situationen i huvudstaden Bangui är mycket spänd.

-Vedergällning mot kristna i Bangui är ett stort problem, säger Larry Robbins enligt Wycliffes hemsida.

Olika vedergällningsaktioner i och runtomkring Bangui har lett till att tusentals människor söker sin tillflykt till flygplatsens start- och landningsbana.

-Våra kolleger i SIL befinner sig för tillfället på en teologisk skola där de är i säkerhet. I närheten finns franska trupper som fungerar som ögonvittnen. Vi är tacksamma för den FN-resolution som ger dessa trupper mandat att skydda civilbefolkningen och vi ser att detta redan har haft avsedd effekt, säger han.

Larry Robbins ber om förbön för Zamas änka och deras tre barn, och för ledarna i Actaba när de förbereder för begravningen under dessa svåra omständigheter.

-Snälla ni, fortsätt att be för fred och att våldet ska upphöra.

Centralafrikanska republiken har cirka 4,6 miljoner invånare. Katoliker och protestanter utgör ungefär 25 procent vardera av befolkningen medan 15 procent är muslimer.

Annons
Hönökonferensen
Annons