Biblar ska bort från USA:s flotta

Biblar är inte längre tillåtna i gästrummen på den amerikanska flottans baser. Men beslutet möter hård kritik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flottans beslut att plocka bort biblarna kommer efter påtryckning från ateist-organisationen Freedom From Religion Foundation. I ett brev ifrågasätts om det är tillåtet enligt den amerikanska konstitutionen att religiös litteratur finns tillgänglig i flottans 3 000 gästrum.

Det har lett till beslutet att förbjuda biblar och andra religiösa föremål i de gästrum som finns på flottans baser. Därmed, anser man, att de regler som finns för verksamheten uppfylls.

Men långtifrån alla gillar beslutet. American Family Association, AFA, uppmanar i en skrivelse sina medlemmar att protestera så att beslutet rivs upp. En organisation för kaplaner inom flottan har gjort samma sak.

-Våra soldater förväntas respektera islam medan kristna ovillkorligt blir diskriminerade. En sådan attack mot religionsfriheten hör inte hemma i den amerikanska försvarsmakten, menar AFA:s ledare Tim Wildmon.

Men de som försvarar beslutet hävdar att den amerikanska regeringen inte har rätt att favorisera en religiös övertygelse framför någon annan, uppger religionnews.com.

-Vi skulle vara lika stränga om det handlade om Koranen, Tora eller Richard Dawkins "Illusionen om Gud" (The God Delusion), säger Mikey Weinstein, ledare för Military Religions Freedom Foundation.

Det nya direktivet går ut på att de militära cheferna på flottbaserna, i samarbete med kaplanerna, ska se till att biblarna försvinner från gästrummen.

Men Chaplains Alliance for Religious Liberty tycker att beslutet är felaktigt, och att det går tvärtemot en lång och inarbetad tradition i USA.

-En bibel på ett hotellrum är inte mer olaglig än en kaplan i det militära. De finns där för dem som vill ha dem. Det är inget fel att låta gideoniterna placera ut biblar i hytterna i flottan, anser den pensionerade armékaplanen Ron Crews.

Annons
Annons