Jag har inte sovit en hel natt på flera år för att jag måste upp och gå på toa. På dagarna har jag inga större problem, jag kissar inte mer än andra, och jag tänker verkligen på att inte dricka mycket före sänggående. Men inget verkar hjälpa. Vad kan jag göra?

Inkontinent?

Sara Degerman Carlsson svarar: Det är lite svårt att svara eftersom det beror på vilken ålder du har, om du är kvinna eller man och om du är i övrigt frisk. Jag ska ändå försöka ge några synpunkter.

Normalt sker en sänkning av urinproduktionen under sömn beroende på att det under natten sker en ökad utsöndring av ett hormon ADH (antidiuretiskt hormon). Om denna uteblir kan man få problem med behov att tömma blåsan nattetid. Hos barn är detta en orsak till sängvätning och behandling kan ges i form av ett läkemedel med ADH-hormon (minirin) som tas till natten.

Vid hjärtsvikt samlar man på sig vätska i kroppen och detta kan ge besvär som att man behöver kissa ofta.

En annan orsak kan vara bristen på muskelhämning, i vissa fall fungerar det dagtid men ej på natten. Neurologiska sjukdomar som till exempel stroke och MS kan ge de här besvären, men ibland kan detta förekomma utan någon annan sjukdom. Det finns dock hjälp och det är ett läkemedel som heter detrusitol.

En vanlig anledning till behov att kissa ofta hos lite äldre män är prostataförstoring. Men då har man ofta även symptom dagtid.

Det är viktigt att du går till läkare för att kontrollera om det går att hitta en orsak till dina besvär samt kanske prova medicinering. Att få sova ordentligt är viktigt för hälsan!