Bilda och Kristna freds i Umeå: Vi vill stödja judiska föreningen i Umeå

Studieförbundet Bilda har samarbetat med Judiska föreningen i Umeå, och hyrde ut säkerhetsklassade lokaler åt föreningen. Ändå blev lokalerna vandaliserade.– Det är förfärligt att det här pågår i vår stad, säger Petra Falk, konsulent på Bilda i Umeå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Upprördheten är stor på studieförbundet Bilda i Umeå över att Judiska föreningen blivit utsatt för vandalisering och hat. Petra Falk, som är ansvarig för kontakterna med Judiska föreningen, berättar att telefonen gick varm under måndagen.

– Telefonen ringer oavbrutet. Vi ska träffa Judiska föreningen imorgon och se hur Bilda kan vara ett stöd i det som hänt, säger Petra Falk.

– Vi har samarbetat med dem under många år. Vi har genomfört studiecirklar och kulturprogram tillsammans. Vi har haft föreläsningar om judisk tro och judisk kultur.

Bilda hjälpte dem hitta nuvarande lokal

Det var också genom Bilda som Judiska föreningen fick erbjudandet om att hyra de lokaler de haft fram tills idag.

– Jag visste att de satt i olämpliga lokaler. När vi fick erbjudande omatt hyra ut en lokal som var säkerhetsanpassad – en gammal bank – tog jag kontakt med dem och erbjöd dem lokalen, säger Petra Falk.

Läs mer: "Det påminner om 30-talets Tyskland"
 

Säkerhetsanpassad men blev vandaliserad

Trots att lokalen alltså är säkerhetsanpassad blev den vandaliserad. På dörren till lokalen klistrades det märken prydda med nazister och med Nordfront som avsändare.

– Det är förfärligt att judarna i Umeå som folkgrupp blir så hårt trakasserad. Alla är bestörta. Samtidigt är detta inte något nytt, det har pågått under en längre tid, säger Petra Falk.

Mörka krafter

Hon säger att Bilda hade hoppats kunna vara med och synliggöra Judiska föreningen, och att detta skulle kunna bli en motkraft mot de mörka krafter som vandaliserar och förföljer. I Umeå finns ett interreligiöst råd som engagerat sig i frågan och bland annat i en debattartikel krävt omedelbart stopp på trakasserierna mot Judiska föreningen. Även Kristna Freds i Umeå har erbjudit stöd till Judiska föreningen.

– Vi ville göra något som var konkret. Vi erbjöd oss att organisera närvaro utanför deras lokaler i samband med deras sammankomster. Men det kom lite för sent, flera incidenter hade redan hänt, säger Kristoffer Fredriksson, ordförande i Kristna Freds Umeå.

Bilda och Kristna freds vill hjälpa

Inom Bilda och Kristna Freds för man nu samtal om hur man skall kunna stödja och hjälpa Judiska föreningen och hur man skall kunna motarbeta den antisemitism som finns i Umeå.

– Vi måste fråga föreningen vad de vill ha hjälp med och vad de behöver. Vi ska träffa dem och prata om det, säger Petra Falk.

– Vi säger att vi är beredda att stödja framöver och visa solidaritet, säger Kristoffer Fredriksson.

Annons
Annons