Biståndsarbetare från Örebroorganisation befaras kidnappad

En anställd kvinna vid den svenska biståndsorganisationen Operation Mercy i Örebro har varit försvunnen i Afghanistan i över tre veckors tid.
– Vi jobbar dygnet runt för att hon ska kunna återvända hem, säger talespersonen Cathy Stanley till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var på kvällen den 20 maj som beväpnade män stormade det hus i Kabul där två anställda vid Operation Mercy bodde. En tysk kvinna mördades, samtidigt som den finska kvinnan försvann. Vid tillfället mördades också en afghansk vakt.

Redan på ett tidigt stadium sades det att den finska kvinnan hade blivit kidnappad. Men Cathy Stanley vill i dagsläget hellre prata om deras medarbetare som ”fortfarande saknas”.

– Vi har inte hört något alls och vet därför inte om hon är kidnappad.

Finska utrikesdepartementet ser däremot försvinnandet som en kidnappning. Den 23 maj skrev departementet i ett pressmeddelande att ”myndigheterna gör sitt yttersta för att garantera finländarens frisläppning och säkerhet”.

”Nyheter bör inte spridas”

Departementet poängterade samtidigt att uppgifter som hade cirkulerat rörande överfallet och det efterföljande händelseförloppet inte borde spridas vidare. Enligt finska UD kunde det äventyra den kidnappades säkerhet och undersökningen av fallet.

”Det förekommer också mycket ogrundade uppgifter i offentligheten och det är inte ovanligt att nyheter säljs för pengar i Afghanistan.”

I dag säger Vesa Häkkinen, enhetschef på avdelningen för aktualitetskommunikation på finska UD, till Dagen att kidnappningen är bekräftad.

Han berättar samtidigt att finska myndigheter varken vet varför kvinnan kidnappades eller var hon i dagsläget befinner sig.

– Men vi gör allt vi kan för att problemet ska lösas och vårt mål är att hon ska frisläppas och kunna återvända hem, säger han.

Den försvunna finskan hade varit i Afghanistan i tre månader när överfallet ägde rum. Under våren hade hon studerat dari för att ännu mer effektivt kunna delta i hjälparbetet på plats.

Den tyska medarbetaren som mördades vid överfallet var engagerad i ett alfabetiseringsprojekt och den lokale vakten som också dödades hade sin familj i Afghanistan.

Hjälper fattiga

Operation Mercy är en trosbaserad internationell bistånds- och utvecklingsorganisation som fokuserar på att hjälpa fattiga och marginaliserade människor i Centralasien, Mellanöstern och Nordafrika.

Trots att Operation Mercy bedriver verksamhet i elva länder varav högriskländer som Afghanistan, Iran, Jordanien, Jemen och Sudan har något liknande aldrig drabbat dess medarbetare.

– Vi arbetar med vår krishanteringsgrupp och samarbetar med tyska, finska och svenska myndigheter, liksom afghanska myndigheter som är inblandade i utredningen, sa Scott Breslin till TT i samband med överfallet.

Cathy Stanley berättar för Dagen att Operation Mercy arbetar utifrån en fastslagen åtgärdsplan. Men av säkerhetsskäl vill hon inte gå in på några detaljer.

Efter överfallet den 20 maj har Operation Mercys afghanska kontor varit stängt. Arbetet i landet har däremot fortsatt.

För tillfället pågår en handfull olika projekt för kvinnors möjligheter att påverka den egna familjen och samhället, och bättre förutsättningar vid förlossningar.

Fakta:

Fakta: Operation Mercy

Operation Mercy bildades efter Gulfkriget 1991 för att hjälpa tusentals irakiska kurder som hade flytt undan Saddam Husseins styrkor och satt fast i bergen mellan Irak och Turkiet.

Initiativtagare var Bertil Engqvist från Örebro och organisationens huvudkontor ligger i staden.

Utomlands har organisationen omkring 320 medarbetare, varav 100 är volontärer. Cirka 70 procent av organisationens anställda är muslimer.

Annons
Pastorn funnen död
Annons