40 nyanlända är Lyckans gitarrorkester

Jörgen Larsson är ledare för Lyckans gitarrorkester, en musikgrupp som består av nyanlända och etablerade svenskar i Smögen.
– Det är en skön blandning av människor. Det är allt från 14-åringar till 75-åriga damer och herrar, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hösten 2015 började Jörgen Larsson med två andra musikintresserade att spela med tio nyanlända som bodde på Lyckans asylboende. Det är därför de heter Lyckans gitarrorkester. I dag har de ca 40 medlemmar från sex olika länder och har sina övningar i missionskyrkan på Smögen.

– När vi uppträder får alla vara med, de som har spelat gitarr ett tag och nybörjare. Vi har också fika efter varje övning för att lära känna varandra mer. Det är en skön blandning av människor. Det är allt från 14-åringar till 75-åriga damer och herrar. Vårt fokus är gemenskapen.

Översätter låtar till arabiska och persiska

De utgår från låtar på svenska och engelska. De översätter även låtarna till arabiska och persiska. En låt kan då vara på fyra olika språk och medlemmarna hjälper till att översätta låten till sitt eget språk.

– Känslan av att se glädjen och stoltheten när de spelar och sjunger en sång på sitt eget språk som de själva översatt är obeskrivlig. Det är roligast när vi får spela en meningsfull låt på olika språk.

95433.jpg

Oro över att inte få stanna

Oron för att de får stanna eller inte är något som de pratar om mycket. De gjorde en egen version av Uno Svenningsons sång "Under ytan" där de sjunger om den osäkerheten. Många av dem som är med i Lyckans gitarrorkester idag är ensamkommande ungdomar.

– De har gått runt och nynnat på den här låten väldigt mycket eftersom den beskriver det som de känner, berättar Jörgen Larsson.

"Flera har börjat tro på Jesus"

Söndagen 21 maj ska de uppträda på en integrationsgudstjänst som riktar sig till nyanlända. Det är en följd av att Lyckans gitarrorkester startades. När de flyttade övningarna till Smögens missionskyrka blev de mer öppna med sin tro.

– Det har även lett till att många av dem har börjat tro på Jesus och döpt sig. De har också blivit en del av församlingen.

Annons
Annons