Caritas-medarbetare dödshotad i Hjällbo

Caritas medarbetare i Hjällbo har dödshotats. Detta efter att verksamhetsledaren Gun Holmertz offentligt kritiserat en muslimsk förening.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vänsterpartisten och katoliken Gun Holmertz har sedan mitten av 1990-talet varit eldsjälen bakom Caritas arbete för flyktingar och invandrare i Hjällbo. I en debattartikel i Göteborgs-Posten kritiserade hon en kulturförening som Caritas delar lokaler med för att gått i islamistisk riktning, och varnade också för att många somaliska invandrare riskerade att dras in i sådana sammanhang.

Efter publiceringen fick Gun Holmertz besök i Caritas kök av en man som dödshotade henne.

- Det var mycket tydligt, han hotade med straff och med Allah, och att han skulle se till att jag inte skulle få leva. Det var en verkligt otäck stämning och jag blev mycket rädd, säger hon.

Gun Holmertz har polisanmält händelsen.

Hennes varningar för utvecklingen i Hjällbo har väckt starka känslor och resulterat i flera debattinlägg. Hennes egna partikamrater tar till exempel avstånd från hennes åsikter och menar att hon riskerar att spä på fördomar mot somalier.

- Jag har annars fått väldigt mycket stöd, både från små och stora makthavare, säger hon.

Det hon också vill är att skapa en debatt kring hur de somaliska anhöriginvandrarna som kommer att komma till Göteborg ska tas emot.

- Göteborg är väldigt oförberett på hur de ska tas emot, och det rör sig främst om kvinnor och barn. De kommer från flyktingläger och kan må väldigt dåligt, de måste ut i samhället för annars är det lätt att de blir isolerade och söker sin trygghet i konservativa religiösa miljöer, säger hon.

Annons
Annons