Carl Bildt tog parti för gudstjänsten

Utrikesminister Carl Bildt gav sig under Alla helgons dag in i en religionsdebatt, där han försvarade att andra radioprogram fick flytta på sig till förmån för en radiogudstjänst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Sanslöst att Medierna i P1 ersätts av gudstjänst. Kyrkans makt är fortfarande skrämmande stor.

Det budskapet skickade Expressens politiske reporter Niklas Svensson ut på Twitter, för att beklaga sig att Sveriges radios program om journalistik hade ersatts av en radiogudstjänst på Alla helgons dag. Vad han inte visste var att han därmed drog igång en intensiv religionsdebatt, och den som han fick mothugg av var ingen mindre än utrikesminister Carl Bildt (M). 

- Men en dag som denna innebar det sannolikt radikalt fler lyssnare. Vi lever inte av tabloider allena, svarade Carl Bildt på det inledande inlägget. 

- Säkert, men oväsentigt. Gudstjänster hör inte hemma i SR, anser jag. Finns kyrkor och partiska närradiostationer för sånt, svarade Niklas Svensson. 

- Vad vill du mer kasta ut? Sport? Klasisk musik? Kan inte bara vara program om mediernas problem. Samhället är större än så, replikerade Carl Bildt. 

Att Sveriges utrikesminister ger sig ut och kommenterar saker på Twitter har redan uppmärksammats många gånger i media, och en del tycker att han som person går för långt i sina åsikter när han samtidigt ska representera svensk utrikespolitik. Vi får se om Carl Bildt som religionsdebattör möter samma typ av kritik. Han fortsatte i alla fall att gå i polemik mot Expressenreportern för att han inte uppskattade en radiogudstjänst på den krista helgdagen. 

- Du måste inse att det finns andra än du, och att vi tack och lov har ett samhälle med mångfald och tolerans, skrev Carl Bildt. 

- Mångfald och tolerans uppskattas. Men tveksam till gudstjänster i Sveriges radio, svarade Niklas Svensson, och bjöd på rak arm in utrikesministern till en religionsdebatt i sitt eget direktsända Expressenarrangemang barpol. 

Inlägg på twitter går att följa av utomstående, och ju längre religionsdebatten pågick, desto fler gav sig in i leken. En del genom att gå ut hårt och kritisera allt vad religion heter, andra genom att prata om respekt för vad andra tror på. Någon frågade om det kanske också var dags att förbjuda midnattsmässan från Rom på julafton, om nu en radiogudstjänst på Alla helgons dag var så upprörande. 

Även andra ministrar gav sig in i Twitterleken. När Niklas Svensson undrade vilken påverkan på politiken det hade att "ett gäng ministrar tror på sagorna i Bibeln" fick han svar av IT och energiminister Anna-Karin Hatt (C), som menade att politiker är duktiga på att hålla isär tro och politik. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) lämnade också en något mer skämtsam kommentar, om dilemmat att vara progud eller profan. 

Sent på Alla helgons dag skapades också en så kallad hashtag, en vinjett som samlar ihop ett samtal på Twitter. Där går det att följa den fortsatta debatten, under #svrel

 

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons