Dagens undersökning: Dålig koll på Torpkonferensen bland grannarna

TORP. Evangeliska frikyrkan firar 20 år i år. Men det känner uppenbarligen inte alla invånarna i närheten av Torp till. Många tror att ”Helgelseförbundet” arrangerar konferensen.
– Ett misslyckande, säger Bernth-Åke Ottosson, tf missionsdirektor för EFK.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den tolv kilometer långa sträckan mellan trafikplats Marieberg på E20 och Torp slingrar sig genom skog och över ängar. Ofta är trafiken ganska begränsad. Men midsommarveckan förändras allt. Då passerar bilekipage efter bilekipage med husvagn på släp.

Men vad tycker människorna som bor längs med vägen – och vet de vart alla bilarna är på väg? Inför årets Torpkonferens bestämde vi oss för att ta reda på saken.

Tänker inte besöka Torp

Första personen som öppnar dörren svarar ”Torp” när jag säger att jag är på väg till en konferens en dryg mil söderut och frågar om hon vet vilken konferens jag syftar på. Kvinnan vet också att konferensen arrangeras av kristna. Men hon har aldrig besökt konferensen och tänker inte göra det i år heller.

Dagen har ställt frågor om besöksantal, arrangör och om de boende längs vägen tänker besöka konferensen i år.

Känner mycket väl till konferensen

Ganska omgående inser jag flera saker:

En klar majoritet vet att det är Torpkonferensen jag är på väg till (de säger ”Torp” innan jag ens har hunnit ställa frågan).

Lokaltidningen har precis skrivit om konferensen eftersom flera hänvisar till den när de svarar att cirka 15 000 personer besöker Torp under veckan.

En klar majoritet har aldrig varit på konferensen och en lika stor majoritet tänker inte åka dit i år heller.

”Är något frireligiöst”

När det gäller vilka som arrangerar Torpkonferensen säger de flesta att de inte vet, eller att det är något frireligiöst. Någon nämner Svenska kyrkan medan andra gissar på Pingst. Givetvis finns det några som direkt svarar EFK, men nästan lika många säger Helgelseförbundet (här är medelåldern relativt hög).

Granne: ”Tråkigt att man inte vet mer”

– Det är tråkigt att man inte vet mer om konferensen, säger Bernth-Åke Ottosson som själv bor några hundra meter från Torpområdet.

97159.jpg– Trafiken under konferensen är ett ganska stort ingrepp i vardagen för människor som bor här, jag vet till exempel att vissa som bor när mig brukar ta semester. Men samtidigt tycker man ju att trafiken borde öka intresset också.

Gissar på 50 000 deltagare

Antalet besökare under Torpkonferensen har som sagt ”avslöjats” i lokaltidningen. Men de som inte har läst artikeln gissar på mellan 2 000 och 50 000 personer. Och oavsett vilken siffra de säger är alla rörande överens om att det i alla fall måste vara många besökare eftersom det är så otroligt många husvagnar som kör förbi.

Läs också reporter Johannes Ottegstigs krönika om när undersökningen gjordes:
”En andra polisbil dyker upp och jag får höra att polishundarna är på väg”
 

De flesta har aldrig besökt konferensen

Enkätundersökningen längs vägen visar att de flesta aldrig har varit på konferensen.

– Fram tills för cirka tio år sedan delade vi ut vår egen tidning och Dagen till alla hushåll i området. Det gjorde att folk hade bättre koll på konferensen, säger Bernth-Åke Ottosson.

Sista frågan, om de tänker besöka konferensen i år, återspeglar i mångt och mycket frågan om de har besökt konferensen någon gång. De som har gjort det förut tänker göra det i år igen. De som inte har besökt konferensen tänker inte göra det i år heller.

Men det finns ett undantag. En man säger att de eventuellt tänker besöka konferensen eftersom de har läst i tidningen att det finns så mycket bra saker för barnen.

 

Om undersökningen

Så här gjorde vi enkätundersökningen

Med hjälp av karta lokaliserade vi alla fastigheter mellan trafikplats Marieberg på E20 och Torp (längs väg 541/540/538) som var placerade max 100 meter från vägen.

Listan kom att bestå av 90 fastigheter (men på plats visade det sig att listan inte var helt korrekt).

Dörrknackningen tog längre tid än beräknat (bland annat till följd av ett polisingripande, se länk till artikel i texten) vilket innebar att undersökningen avbröts strax innan Nalavi.

Totalt svarade 33 personer på frågorna:

Vet du vilken konferens jag är på väg till?

Vet du vem som arrangerar konferensen?

Vet du ungefär hur många som besöker konferensen varje år?

Har du någon gång besökt konferensen?

Tänker du besöka konferensen i år?

Annons
Annons
Annons
Annons