Danska kvinnor gör abort i Sverige

”Fel” kön kan få danska kvinnor att resa till Sverige för att göra abort. Här är det nämligen tillåtet att göra abort senare än vad det är i Danmark. På så sätt hinner könet på barnet avgöras först.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Danmark kan man göra ultraljud i graviditetsvecka 14 för att se vilket kön barnet har. Gränsen för abort är vecka 12.

Robert Kinnerfelt på den privata ultraljudskliniken Lille Københavner i Danmark fick nyligen reda på att ett par som hade undersökt sig där sedan hade åkt på en abortresa till Sverige.

– Det tog oss väldigt hårt och tog oss några månader att komma över, för tänk om vi sa fel kön, säger Robert Kinnerfelt till Danmarks Radio.

Vanligare senaste åren

Enligt dansk rapportering har det visat sig att det har blivit vanligare de senaste åren att danska kvinnor som är missnöjda med barnets kön åker till Sverige för att göra abort, eftersom abort är tillåtet till vecka 18 i Sverige.

– Svensk abortlag låter kvinnan bestämma upp till 18:e veckan, då har de rätt till det oavsett vilket skäl som ligger bakom, säger Marc Bygdeman, professor emeritus i gynekologi vid Karolinska institutet, till Dagen.

– Efter vecka 18 måste man söka till Socialstyrelsen och då är ”fel” kön inget giltigt skäl, men innan dess behöver man inte uppge skäl. Jag tycker det är bra att kvinnan får bestämma själv, även om jag inte tycker det är en bra anledning vilket kön det är.

Få kommer till Sverige

Antalet danska kvinnor må ha ökat, men enligt Bygdeman är det ändå få som kommer till Sverige för att göra abort. Enligt Socialstyrelsens senaste rapport från 2010 gjordes 37 000 aborter i Sverige varav 130 av dem inte var svenska medborgare. Allt som allt var mellan fem och sex kvinnor från Danmark.

– Och bland dem fanns det säkert andra skäl än könet också, säger Marc Bygdeman.

Välutbildade kvinnor

På danska abortrådet, där kvinnor i Danmark måste ansöka om abort efter den danska abortgränsen, känner man igen problematiken och tror att det kommer att öka, rapporterar Sveriges Radio.

Främst handlar det om välutbildade kvinnor som åker utomlands för att göra abort om barnet inte har det kön den blivande mamman vill.

På den privata graviditets-scanningsklinik Lille Københavner har man, som en konsekvens av att man fick reda på abort­resorna till Sverige, slutat med de tidiga könsbestämmande ultraljuden. Och hoppas nu att fler kliniker följer efter.

– Jag tror det kan bli ännu större i framtiden och då är det viktigt att vi sätter ned foten, säger Robert Kinnerfelt.

Fakta:

  • Abort innebär att graviditeten avbryts. I Sverige har en kvinna, sedan 1975, rätt till abort till och med graviditetsvecka 18. Efter vecka 18 tillåts abort endast om det finns särskilda skäl eller om barnet är svårt skadat. Efter vecka 22 bedöms barnet kunna leva utanför sin mammas kropp och då är det inte längre tillåtet att göra abort.
  • År 2009 ändrades abortlagen så att den kom att gälla även andra än svenska medborgare. Det öppnade upp för kvinnor över hela världen att komma hit för att göra abort.
alkohol i kyrkan
Annons
Skogsbränderna
Annons