Därför går Ebba Busch Thor i Pridetåget

Ebba Busch Thor blir den första kristdemokratiska partiledaren att gå i ett Pridetåg. Hon gör det efter dödsskjutningarna i Orlando, och säger att hon deltar för alla människors lika värde.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Redan förra året stack Ebba Busch Thor ut hakan under Stockholms Pridevecka, då hon i en utfrågning öppnade upp för att homosexuella skulle få adoptera. Något som partiet sedan slog fast.

I år väljer KD-ledaren att även gå med i Pridetåget, något som hennes företrädare på posten aldrig har gjort. I en intervju med Dagen utvecklar Ebba Busch Thor varför hon i år tar steget in i tåget.

– Det är uppenbart att vi lever i en tid där grundläggande värden som frihet, jämställdhet och allas lika värde utmanas. Händelserna i Orlando är ytterligare ett bevis på att det här inte är värden som vi kan ta för självklart. Jag vill gå i Pridetåget för att stå upp för de här värdena, säger Ebba Busch Thor.

Har funderat på frågan en längre tid

I Orlando i USA sköts 49 personer till döds på en nattklubb, känd för att många homosexuella gick dit, i ett dåd som Islamiska staten senare tog på sig.

Ebba Busch Thor säger att det här är en bidragande orsak till att hon nu väljer att gå i Pridetåget, men att hon har funderat på frågan en längre tid.

– Det finns unga och vuxna som i dag frågar sig, är livet värt att leva? Jag har själv suttit med människor som berättat att de blivit utsatta för trakasserier och hån, som till och med blivit förskjutna av sin egen familj för att de är det de är. Har man suttit ner med dessa människor, hållit deras händer och torkat deras tårar när de berättat vad de går igenom, då vet man hur viktigt det här är. Det är för de människorna som jag gör detta, inte för något annan.

Hur många kristdemokrater får du med dig i Pridetåget?

– Det får vi se, svarar Ebba Busch Thor, och berättar att Kristdemokraterna i Stockholms län och landsting redan har varit på plats under huvudstadens Pridefestival i några års tid.

Hon är också mån att poängtera att bara för att hon väljer att gå med i Pridetåget innebär det inte att hon delar alla åsikter och ståndpunkter som manifesteras.

– Vi står för vår politik och våra åsikter. Men jag tror att det är viktigt i dessa oroliga tider att människor ska kunna manifestera sin tro öppet på gatorna i Damaskus, och man ska också kunna ge uttryck för vem man älskar i trygghet i Orlando. Mänskliga rättigheter måste gälla överallt för alla.

Nyligen kom en bok som heter "Vi blev som dom andra" som handlar om Miljöpartiet. Är inte det en beskrivning när det gäller Kristdemokraternas förhållningssätt till hbtq-frågor också?

– Vi kommer fortfarande utgå ifrån våra grundläggande principer, att vi har ett stort ansvar för våra medmänniskor och att människovärdet är absolut, säger Ebba Busch Thor, i ett svar som fortsätter i tryggt inövad KD-retorik, innan hon fortsätter:

– För en del har vårt val att inte delta i Pride tagits som intäkt på att vi inte accepterar att alla är lika mycket värda, och jag är glad om jag kan få bidra med att göra upp med det, för det fel.

Annons
Annons