Därför hoppar kristna för klimatet

Inför Kyrkornas globala vecka, i mitten av november, har det börjat hoppas för fullt. Kampanjen "Klimathopp" vill peka på de möjligheter som finns för att hejda klimatförändringarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Konceptet är enkelt. Du uppmanas berätta något som ger dig hopp i klimatfrågan, och sedan hoppar du, och lägger ut det hela på sociala medier under hashtagen #klimathopp.

Det här är en kampanj som har startats av Kyrkornas globala vecka, som hålls i församlingar runtom i Sverige mellan den 13-20 november.

Varför denna hoppkampanj?

– Det är lätt i dag att drabbas av någon slags klimatångest. Visst, det är allvar, vi måste vända skutan, men mitt i allt det negativa finns det också väldigt mycket positivt, och det vill vi lyfta fram. Vi som kyrkor vill lyfta fram hoppet, säger Maria Bäcklund, som är koordinator för Kyrkornas globala vecka.

När det gäller hoppfulla tecken i klimatfrågan så berättar hon att det går att fokusera på det lilla, som att sopsorteringen fungerar hemma där man bor, till det stora, som att FN förra året kom överens om ett klimatavtal i Paris.

– Det blev ett hyfsat avtal, och nu handlar det om att orden måste bli till handling. Det är mitt i allt det här som vi som kyrkor vill lyfta fram hoppet. Framförallt att det fortfarande är möjligt att göra något åt klimatförändringarna.

Värna skapelsen

Maria Bäcklund säger att självklart får alla som vill vara med och engagera sig, oavsett vad man tror på. Men det är Kyrkornas globala vecka som står bakom initiativet, ett miljöengagemang som bottnar i den kristna tron.

– Vi ska värna om varandra och om skapelsen som vi fått i uppgift att vårda, säger hon.

Än så länge har klimathopparna börjat röra på sig lite i smyg, men tanken är att det ska hoppas mycket mer ju närmare vi kommer Kyrkornas globala vecka.

400 församlingar

Förra året var omkring 400 församlingar engagerade i veckan, och det är andra året i rad där temat handlar om miljö och klimatfrågan.

Planeringen för årets vecka pågår för fullt, och det ser ut att bli fullt med olika arrangemang runtom i landet. Hur mycket hopp det blir, återstår att se.

– Vi vill så klart att det ska hoppas runtom i församlingarna, men gör man det inte rent fysiskt, hoppas vi att klimathoppet finns där ändå, säger Maria Bäcklund.

Annons
Pastorn funnen död
Annons