De skulle vräkas - kyrkorna gav dem husrum

När EU-migranter hotades med avhysning från sitt läger i utkanten av Värnamo skred kyrkoherden till handling. Nu bor tiggarna på kyrkornas natthärbärge.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Per-Magnus Möller, kyrkoherde i Värnamo, har gjort sig känd på orten som den som inte ger sig. Hela hösten och vintern tjatade han på kommunen om ett härbärge åt de många hemlösa EU-migranterna, skrev inlägg om medmänsklighet i lokaltidningen och försökte få till stånd ett beslut. Men kommunen förhåll sig kallsinnig.

- Jag önskar att det händer något snart. Det har jag gjort sen i augusti, sa han till Värnamo nyheter i januari och menade att kommunen har ett ansvar för att människor inte ska lida.

Till slut bjöd kommunen in till dialog, och det 20-tal migranter som det rörde sig om verkade kunna få bo kvar i det tillfälliga läger de byggt upp i stadens utkant. Men sedan kom det in klagomål från invånarna och en begäran om avhysning. Migranterna blev tvungna att lämna sitt läger.

- Då hjälpte vi dem att ta ner lägret och erbjöd husrum på vårt härbärge. På så sätt behövde det inte bli något polisingripande, kommunen slapp gå in och det blev bäst så för alla inblandade, berättar Per-Magnus Möller.

Nu bor de migranter som inte rest hem på kyrkornas natthärbärge. Ett helt nätverk av frivilliga från Svenska kyrkan, Pingst-, Mission-, Allians och Smyrna har engagerat sig och hjälper till att få det att gå runt.

- Det är inte bara kyrkligt folk utan alla människor av god vilja, säger kyrkoherden som fortfarande hoppas på en bättre lösning.

- Vi letar efter en lägenhet åt dem, men det är ont om lägenheter, säger han.

 

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons