Debatt

Alkoholfria s­tudentflak

Redan i slutet av 1970-talet startade Uddevalla aktiviteter för att i samråd med myndigheter skola, fritid, polisen, föreningslivet med flera få till stånd alkoholfria skolavslutningar för årskurs nio. Det har lett till bra aktiviteter och minskad skadegörelse.

I andra kommuner motverkar gymnasieskolorna så kallade champagnefrukostar. Det är för att skolavslutningarna på gymnasiet ska ske i ordnade former. Jag har besökt ett flertal skolor i landet i syfte att dela ut stipendier och sett hur några elever har fått föras åt sidan på grund av berusning. Deras studentfirande blir negativt. Numera har flertalet kommuner aktiviteter så att inte skolavslutningen går snett.

Länsnykterhetsförbundet i Stockholm agerar för ”Alkoholfritt på studentflaken 2015”. Studentflaken har genom åren varit omstridda. Senast i fjol planerade Rikspolisstyrelsen efter flertalet olyckor att utreda ett förbud mot dem.

Nu slopar Södertälje kommun alkohol på studentflak. På ett möte hos Södertälje kommun med Stockholms länsnykterhetsförbund och polisen och rektorerna på skolorna i staden diskuterades det kommande studentfirandet. Det beslutades att varje studentflak framöver ska vara alkoholfria och ha en flakvärd som är minst 25 år. Flaken skall inspekteras innan avfärd, totalförbud kommer att råda mot alkohol och andra vätskor under färden. Med andra ord är det slut på det blöta studentflaksfestandet för kommunens studenter. Målet för länsnykterhetsförbundet är att alla kommuner i Sverige ska köra med alkoholfria studentflak. När kan vi få till ett alkoholfritt tänk, nya direktiv och kloka beslut för alkoholfria studentflak i de övriga 289 kommunerna i Sverige?

Ulf Wallin, förbundssekreterare Sveriges akademikers nykterhetsförbund

Fler artiklar för dig