Debatt

"Antisemitismen visar att Israel behövs"

Israel är garanten för att 1940-talets folkmord aldrig kommer kunna upprepas. En garanti som aktualiseras när nazister återigen visar sig öppet på våra gator, skriver debattörer från fyra judiska församlingar.

1 av 5

Med enbart en veckas mellanrum högtidlighålls i Israel Förintelsens minnesdag (Jom Hashoah) och självständighetsdagen (Jom Haatzmaut). Det går inte att högtidlighålla Israels självständighet utan att samtidigt prata om Förintelsen och den antisemitism som ännu finns kvar i vårt samhälle.

Varje folk bär sin egen berättelse. I den judiska historieskrivningen förekommer vid upprepade tillfällen försök att hålla det judiska folket i fångenskap eller att utplåna oss. Många försök har sett ut att lyckas – men så småningom har räddningen kommit. Ofta i sista sekunden. Ofta oväntat.

På 1800-talet fick den omskrivna Dreyfus-processen i Frankrike den judiske journalisten Theodor Herzl att agera. Herzl förutspådde att förföljelserna kommer att fortgå för evigt om inte en lösning kan nås på politisk nivå och grundade den moderna politiska sionismen och han kom att viga sitt liv åt drömmen om en judisk stat.

Antisemitismen i Europa har en månghundraårig historia och den nådde en kulmen genom nazismen. Försöket att med modern teknik, systematiskt och maskinellt förinta det judiska folket iscensattes. Det blev som alla i dag vet en mördarindustri. Nazisterna var emellertid inte ensamma. De hade starkt stöd från bland andra Haj Amin Ben Husseini – stormuftin av Jerusalem. Författaren Niclas Sennerteg har i sin bok ”Hakkorset och Halvmånen” beskrivit det nära och djupa samarbete mellan nazister och arabiska regimer som tog fart efter krigets slut.

Genom Israel har det judiska folket nu i snart 70 år kunnat styra över sitt eget öde. Israel innebär judiskt självbestämmande, utveckling av judisk kultur och judiskt skydd. Om Israel i år hade firat sin 80-årsdag skulle Förintelsen aldrig ha kunnat sättas i verket. Israel är i dag en garanti för att 1940-talets folkmord av judar inte ska återupprepas. En garanti som aktualiseras när nazister återigen visar sig öppet på våra gator.

Sammansmältningen av antisemitism och radikal islamism representeras i dag främst av terrororganisationer som Hamas och Hizbollah i Mellanöstern. Europa har välkomnat många människor från Mellanöstern och bland dessa finns personer som tyvärr är uppvuxna i en starkt antisemitisk kultur. Fördomar som följer med också hit. Här har samhället ett stort ansvar att motverka att fördomarna får fäste i det svenska samhället.

I demonstrationer mot Israel förekommer inte sällan slagord som uppmanar till mord av judar. Senast i somras uppmanade en imam till hat mot judar i en demonstration i Helsingborg. Efter det amerikanska beslutet att flytta sin ambassad till Jerusalem kastades molotovcocktails mot såväl synagogan i Göteborg som mot begravningskapellet i Malmö. I demonstrationer på Gazaremsan som organiserats av Hamas, och som medier i väst ibland kallar fredliga, viftar demonstranterna med hakkors-flaggor och på plakaten står det uppmaningar om att sikta mot judarna och skjuta.

Hat och hot mot Israel som en judisk stat går svårligen att separera från antisemitism. I den definition av antisemitism som tagits fram av International Holocaust Rememberance Alliance (IHRA), och som antagits av Europaparlamentet och många europeiska länder, tydliggörs att ifrågasättande av det judiska folkets rätt till självbestämmande utgör ett exempel på antisemitism. Ett svenskt antagande av IHRA:s definition skulle vara ett bra verktyg i kampen mot den växande antisemitismen.

I dagens Östeuropa bärs antisemitismen i dag fram främst av nazister och andra högerextremister. I Västeuropa dominerar radikala islamister även om vi har kunnat observera en ökad aktivitet bland nazistiska grupperingar. Många judar flyttar från Västeuropa till Israel. Inte för att livet där är vare sig enkelt eller ofarligt. Judar och judiskt liv utsätts överallt för hat och hot.

Israel är emellertid den enda plats i världen där judar inte nöjer sig med att passivt försöka skydda sig – utan faktiskt också aktivt försvarar sig.

Samtidigt som Israel allt sedan dess grundande utsatts för hot om förstörelse har landet utvecklats till en grogrund för högteknologiska företag. Det är också ett framstående land inom innovation och medicinsk forskning som kommer hela mänskligheten till del. Det är verkligen något som är värt att fira!

I dag höjer vi våra glas och säger l’chaim – till livet!

Ann Katina, vice ordförande, Judiska församlingen i Malmö

Allan Stutzinsky, ordförande, Judiska församlingen i Göteborg

Josefin Thorell, ordförande, Judiska församlingen i Nordvästra Skåne

Aron Verständig, ordförande, Judiska församlingen i Stockholm samt Judiska Centralrådet i Sverige

Fler artiklar för dig