Debatt

Är det tid för en kristen­ bank igen?

En bank på kristen grund är avgörande om vi ska bli trovärdiga.

De flesta av oss känner till den äldre pingströrelsens tidnings-, utgivnings-, missbruksvårds- och partiverksamhet.  Vad som däremot tycks ha fallit i historiens glömska är vår egen bankverksamhet: AB Samspar som i dagsläget enbart lever vidare som ett internt försäkringsbolag för församlingsnära verksamheter inom Pingst-ffs.

Men, ingen har väl missat den stora kundflykt som just nu äger rum med anledning av Nordeas utpressningsförsök mot regeringen.

Den kundflykt som sker med anledning av Nordeas ovilja att vara med och bidra till den bankfond staten behöver för att kunna lösa ut bankerna när deras aktiespekulationer orsakar en finanskris nästa gång?

Många av oss tittar därför nu på andra alternativ. Men vad ska vi välja?

Enligt Svenska Fair Finance Guiden bryter de två minst dåliga alternativen, SEB och Swedbank, mot sina egna etiska riktlinjer i parti och minut, samtidigt som enbart två egentligt goda alternativ existerar på den svenska marknaden. JAK och Ekobanken.
http://fairfinanceguide.se/

JAK Banken går bort för den vanlige arbetaren då ett vanligt hypotekslån på en miljon hos dem väldigt snabbt blir över 400 000kr dyrare i rena ränteavgifter, samtidigt som du måste låsa upp en miljon under hela amorteringsperioden.

Ekobankens villkor ligger mer i linje med storbankernas med en enda skillnad, att du måste köpa aktier i banken för 10 000kr, vilket i och för sig ligger i linje med storbankernas uppläggningsavgifter för hypotekslånen. Men ifall du, i likhet med mig, inte vill vara delägare i en bank som vilar på filosofisk eko-fascism och Steiners övriga antroposofiska irrläror om Jesus, så går även dessa bort.

Frågan jag vill ställa till frikyrkan är därför om inte tiden åter är mogen för en visionär församlingsrörelse som tar ett profetiskt helhetsansvar för samhällets utveckling och ansvarsfulla förvaltande av kapital?

AB Samspar klarade – trotts över 25 000 kunder och ett omsättningskapital på 800 miljoner – ej dåtidens soliditetskrav och omstrukturerades därför i samband med en försäljning av Samsparbanken till Swedbank 1999. Peo Larsson som satt i Dagengruppens styrelse och Tony Larsson, Samspars VD vid den här tiden, har berättat att det vid ansökan om Bankoktroj saknades upp emot 60 miljoner. Men mycket har hänt sedan millenniumskiftet, bland annat försäljningen av Mösseberg och Duvan, som bidragit till att Pingst-förvaltningen nu håller ett sparkapital på 200 miljoner, vilket även redovisats av Peo på de senaste Rådslagen. Kunskapen om spekulationskapitalismens baksidor har även haft tid för utvärdering, med 2 större kriser bara sedan millenniumskiftet.

En bank på kristen grund är därför avgörande om vi skall bli trovärdiga i andra etiska frågor, då dagens ekonomiska system innebär att en överväldigande majoritet av oss annars är medägare och profitörer på så väl pornografi, vapenhandel, droger och oljehandel med diktaturer.

Så låt oss titta närmare på detta och passa på och ta hjälp av syskonen som fanns med under Samsparbanken så att vi på ett ordentligt vis kan ta deras kunskap och erfarenheter till nytta även för kommande generationer.

P-O Flodström, evangelikal ekosocialist, Pingst och Vänsterpartiet             

Micael Grenholm, aktivist och redaktör, Hela Pingsten

Fler artiklar för dig