Debatt

Är det tillåtet att ändra Guds ord?

På vilken biblisk grund står prästen Ann-Christine Ruuth när hon säger att transpersoner och homosexuella inte behöver någon bot? (Åsikt 6 september) Om Ruuth vet bättre än vad bibeltexten ger i det som aposteln Paulus säger om bland annat utlevd homosexualitet, så är det ju inget annat än att sätta sig över Guds ord:

”Vet ni inte att orättfärdiga inte ska få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken sexuellt omoraliska eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare ska ärva Guds rike. Sådana har några av er varit. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande.” (1 Kor 6:9–11).

Att bli rentvådd, helgad (avskild för Gud) och rättfärdiggjord i Jesu blod är ju vad människan får ta emot som en Guds nåds gåva när hon gör just bot, när hon vänder om från ett sätt att leva som ligger i strid med Guds vilja.

Nu kanske vi kan få veta lite mer ingående om hur Ruuth tänker och menar med utgångspunkt från den lästa bibeltexten. Är hon konsekvent och menar hon att människor som lever i till exempel avguderi, äktenskapsbrott och förtal inte behöver någon bot? Eller är det möjligt för en präst att göra direkta operativa ingrepp i Guds ord, som i detta fall är givet som ett enda helt?

Om så är fallet finns det självfallet inga normer eller gränser någonstans och vem som helst kan efter eget godtycke skära vad som helst. I alla lägen är det en god idé att låta Gud vara Gud.

Sven Degerfeldt

Fler artiklar för dig