Är inte europeiska katoliker kristna?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Dagen den 7 mars berättade om arbetet att vinna människor för Gud i Europa. Inom det sker säkert mycket gott och behjärtansvärt. Men kanske bör det finnas ett litet frågetecken kring den uppgift som slinker förbi om att bara två procent av Europas befolkning är födda på nytt.

I den siffran tycks det ligga en idé dold om att bara en frikyrkligt kristen kan räknas som pånyttfödd kristen. Kanske till och med bara en pingstvän?

Statistiken över Europas kristna (www.globalreligiousfutures.org) säger ju, för att ta några exempel, att 78 procent av Spaniens befolkning är kristna, eller 83 procent av Italiens och 63 procent av Frankrikes befolkning.

Naturligtvis är inte alla dessa miljoner aktiva i kyrkan, men det känns en aning förmätet att påstå att bara två procent av dem är födda på nytt.

Hur vet man det? Handlar det möjligen om att man någonstans hyser tanken att europeiska katoliker liksom inte är riktigt kristna?

Så illa kan vi väl hoppas att det inte är, eller?

Tomas Söderhjelm

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Annons
Annons