Debatt

Avdragsgilla gåvor handlar inte bara om pengar utan om engagemang

Vem spelar huvudrollen i ditt liv? Är det du och dina närmaste, eller är det politiker? Det är en fråga vi återkommer till kring diskussionen om avdragsgilla gåvor. Kattis Pilheden skriver ett debattinlägg den 25 februari och har flera kommentarer kring gåvoincitamentsutredningen.

Utredningen kom till på initiativ av Kristdemokraterna eftersom vi vill frigöra mer resurser till forskningen och det ideella livet i Sverige. Vi vill vitalisera denna sektor genom att bringa givaren närmare mottagaren. Utvecklingen har annars under lång tid inneburit att staten agerat mellanhand för att distribuera medborgares pengar.

Att Kattis Pilheden ser alla reducerade skatteinkomster som förlust av statliga tillgångar, vittnar om behovet av ett perspektivskifte. Annars riskerar vi snart att betrakta allt som statens egendom och tappar all handlingskraft som inte sanktionerats av politiker.

Kattis Pilheden verkar också ha läst utredningen på ett sätt som ingen annan gjort eftersom hon läser ut att endast statliga verksamheter skulle bli föremål för gåvomottagningar. Hon oroas över att företag ska få skänka pengar till verksamheter utan ekonomisk nackdel. Motfrågan blir då varför man ska bestraffas för att skänka pengar?

Vi och många andra kristdemokrater blev besvikna när utredningen blev klar för dess tröga skattekamerala perspektiv, men man föreslår ändå att företag och individer ska kunna skänka 35000 kronor respektive 7000 kronor och få en skattreduktion för dessa belopp. Mottagare av dessa gåvor begränsas inte till statliga verksamheter.

Däremot vill utredaren ställa krav utöver att mottagaren ska bedriva hjälpverksamhet och forskning som vi finner väl rigida. Utredarens förslag är på många sätt oerhört blygsamt i ett internationellt perspektiv. Sveriges skattemodell är å andra sidan något man kanske inte förändrar på en natt.

Utredningens förslag beräknas inbringa cirka 800 nya miljoner kronor till den ideella sektorn. Norge märkte en trettioprocentig uppgång i gåvogivandet efter en liknande reform.

Ytterst sett handlar det dock inte bara om pengar. Det handlar om att föra Sveriges ideella organisationer och det som de står för, närmare sina medlemmar. Att direkt, utan omvägen via politikers prioriteringar, få bidra till det man finner behjärtansvärt, ökar vårt engagemang och sprider mångfalden i våra idéer. Gåvoutredningen må vara ett blygsamt sådant steg, men ett steg åt rätt håll.

Liza-Maria Norlin, riksdagsledamot (KD)
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD)

Fler artiklar för dig