Debatt

Barnläkare: Oskuldsintyg bidrar till att hålla farlig myt vid liv

Barnmorskor som skriver ut oskuldsintyg bidrar till att hålla myten om en mödomshinna vid liv. Det är dags att befria kvinnor från hederskulturen, skriver Roland Sennerstam, barnläkare.

Dagens gästkrönikör Ulf Sundkvist skriver den 20 juli 2017, att han kommit i kontakt med en barnmorska på en ungdomsmottagning som skriver ut oskuldsintyg till utlandsfödda flickor. Det är hederskulturen som ställer krav på tonårsflickor och de bevakas av fäder, bröder och farbröder. Barnmorskan säger att det kan gälla liv eller död, därför utfärdar hon oskuldsintyg.

Tyvärr innebär det att man håller liv i en myt om att kvinnor som inte haft samlag har kvar en mödomshinna och att det är en garant för de som hållit på sig till bröllopsnatten. Det ska inom hederskulturer bevisas genom att en blodfläck på det vita lakanet visas upp dagen efter bröllopet. Kan den nygifta kvinnan inte göra det är risken stor att äktenskapet upplöses. Jag har fått mig berättat av libanesiska kvinnor att många löser detta genom att med vasst föremål mot ett finger droppa tillräckligt med blod på lakanet för att kunna visa upp det för sin man eller föräldrar och svärföräldrar.

Man kan förstå barnmorskan som månar om de enskilda fallen, men i stället måste vi hjälpas åt att ta död på den gamla myten. Som barnläkare kan jag på barnavårdscentralerna vid undersökning av friska barn i nyckelåldrarna en till två månader och sex samt tio månader upptäcka på ungefär 5 procent av flickorna att de inre mindre blygdläpparna sitter ihop av ett tunt membran, som vi benämner synechier.

Membranet kan variera i storlek från en mindre del till hela inre blygdläppars utsträckning. Vi gör inget åt de under det första levnadsåret, eftersom det oftast löser upp sig spontant. Vid kontrollen vid 18 månader följer vi upp flickorna och om det då finns kvar, kan en mild kortisonkräm en gång per dygn hjälpa till att luckra upp och få isär de inre blygdläpparna.

Jag mötte en gång en mamma som hade en fyraårig flicka. Mamman kom springande till mig och var alldeles förtvivlad. Hon hade upptäckt synechier på sin dotter och trodde att det inte fanns något där innanför. Under mina 40 år som barnläkare är det den äldsta flicka jag stött på som har haft kvar sina synechier. Skulle det ligga kvar längre hos någon promille bland unga kvinnor så blir första menstruationen slutpunkten för en synechie.

En mindre grupp mammor har under årens gång sett dessa sammanfogade inre blygdläppar och hållit myten vid liv. Något annat underlag för myten finns inte. Ändå har den överlevt och skapat stort lidande för unga kvinnor.

Att skriva ut oskuldsintyg kan alltså inte göras på det en barnmorska ser, när hon undersöker tonårstjejers underliv. Det blir enbart en nödlösning och välgörenhetshandling. Med detta innebär också att barnmorskan hjälper till att hålla en myt vid liv.

Det är dags att avliva denna dödshotande myt och befria kvinnor främst bland de stora folkgrupperna där hederskulturer alltfort spelar en stor roll.

Stora organisationer som FN och Röda korset bör driva denna fråga och vi inom barnhälsovården kan berätta för föräldrar om det falska underlaget, där det dyker upp. Skolhälsovården träffar många invandrarflickor och kan som en rutinåtgärd informera dem. I sexualundervisningen i skolan bör denna fråga finnas med så att det falska underlaget till myten avslöjas.

Roland Sennerstam, barnläkare

Fler artiklar för dig