Debatt

Borg bör införa avdragsrätt för gåvor

Det finns ett starkt stöd för införandet av en avdragsrätt för gåvor. Nu behövs ett starkt engagemang från samtliga goda krafter i samhället för att reformen ska bli verklighet.

Svenskarna är ett generöst folk. Ändå behövs fler givare för att möta de samhällsutmaningar vi står inför och mer pengar till alla hårt arbetande ideella organisationer. Då slås vi av att Sverige har västvärldens sämsta förutsättningar för individuellt givande. Detta trots att det finns ett starkt stöd för en avdragsrätt för ideella gåvor hos allmänheten, näringslivet, medierna och bland politiker.

Det finns en bred uppslutning kring den statliga utredningen som i somras presenterade ett konkret förslag om en avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. Frii (Frivilligorganisationernas insamlingsråd) har gått igenom remissvaren på utredningen och faktum är att det långt ifrån bara är ideella organisationer och forskningsaktörer som stödjer reformen. Det finns ett starkt stöd hos en klar majoritet av remissinstanserna. De som ser problem fastnar ofta i byråkratiska diskussioner och teknikaliteter. Vi tycker att frågan är betydligt större och viktigare än så.

Även på medias ledarsidor finns ett starkt stöd för en avdragsrätt, så sent som i oktober manifesterat i en huvudledare i Dagens Nyheter. Men stödet inom medierna sträcker sig över hela Sverige, såväl bland rikstäckande som lokala tidningar. Även det folkliga stödet är starkt och utbrett. En nyligen genomförd opinionsundersökning av Novus visar att nästan 60 procent av svenska folket vill införa avdragsrätt för gåvor. Oavsett kön, ålder, utbildning, inkomst, sysselsättning, fackföreningsanslutning eller var man bor, blev resultatet detsamma - nämligen ett starkt stöd för avdragsrätten.

Vi är glada att Kristdemokraterna tydligt uttalat sin positiva inställning till avdragsrätten för gåvor, och vi räknar med att partiet ska driva frågan hårt även i vårens budgetförhandlingar och samla Alliansen inför dess valmanifest.

Men Kristdemokraterna står inte ensamma i sitt stöd för frågan. Anhängare finns inom samtliga politiska partier (FP, C och M), och vi hoppas att dessa i sitt arbete framöver ska påverka sina partikamrater. De har nämligen stöd bland sina väljare vilket undersökningen från Novus tydligt visar. Om partiledarna och valstrateger från de två politiska blocken lyssnar på sina väljare skulle de inse att ett införande av avdragsrätten för gåvor kan bli en valvinnare.

Frågan om avdragsrätt för gåvor har ältats i över 50 år nu. Oavsett politisk majoritet har frågan stoppats av Finansdepartementet med hänvisning till skattetekniska skäl. Den statliga utredningen visar att skattebortfallet inklusive andra kostnader uppgår till mindre än 650 miljoner kronor. Samtidigt skulle mer än 800 miljoner tillföras forskningen och den ideella sektorn. Med ett samhällsekonomiskt perspektiv, i stället för att endast se till skatteintäkter, är förslaget därmed lönsamt och bör genomföras.

I dag sitter Anders Borg vid rodret i finansdepartementet. Vi tycker att det nu efter ett halvt sekel av politiskt vankelmod är hög tid för Anders Borg och andra ansvariga politiker att se frågan i ett vidare perspektiv. Ett införande bör ta sin utgångspunkt i den ideella sektorns och forskningens betydelse för samhället samt hur en reform ökar samhällsengagemanget och människors deltagande i samhällsbygget. Detta märks inte minst i juletider då många svenskar visar stor omsorg även utanför familjen, och de humanitära och samhällsnyttiga ändamålen står i centrum.

Det finns ett starkt stöd från olika organisationer, medierna, politiken och allmänheten för införandet av en avdragsrätt för gåvor. Nu behövs ett starkt engagemang från samtliga goda krafter i samhället för att reformen ska bli verklighet. Om avdragsrättens alla förespråkare samlas kan Sverige få samma goda förutsättningar för ideellt givande som övriga västvärlden. Vore inte det en gott nyårslöfte för Sveriges och världens svaga och utsatta, Anders Borg?

Dan Tavares, styrelseledamot Frii, biträdande generalsekreterare Cancerfonden.
Erik Zachrison, generalsekreterare Frii.

Fler artiklar för dig