Debatt

Dags förbjuda att ätbar mat slängs

"Hela bananklasar slängs om en frukt har en strimma i skalet, liksom ett nät med klementiner om en av 25 frukter är dålig".

Det sägs i en artikel i tidskriften Hunger, skriven av en journalist som tittat i sopcon­tainrarna utanför stora livsmedelsaffärer. Han kunde se att väldigt många ätbara varor hamnar där, trots att alla kedjor säger sig vilja minska matsvinnet.

Till de mest utsatta produkterna hör butiksbakat bröd och butiksgrillad kyckling. För att det ska se generöst ut på hyllorna gör man tidigt på dagen i ordning en massa bröd respektive kyckling. Har sen dessa färskvaror inte gått åt vid dagens slut, så hamnar de i sopcontainern.

Hur har det blivit så tokigt? Felet ligger nog hos både affärerna och oss kunder. Vi lockas alltför lätt av det överflödande – berg av frukt, högar av bröd… Och butikerna utnyttjar denna vår svaghet, och vräker på med varor i stora lass.

Kanske Sverige bör göra som Frankrike, som förbjudit stora livsmedelsbutiker att slänga ätbar mat. Denna ska i stället gå till de nya ”solidariska” affärer som säljer utgången men ätbar mat till låga priser, eller till exempelvis härbärgen för hemlösa. Hela 10 miljoner mål mat per år lär ha tillkommit utifrån sådana bortsorterade livsmedel.

Frankrike har också infört ett speciellt märke för bland annat frukt, grönsaker och ost som inte är utseendemässigt perfekt och därför säljs lite billigare. Heja Frankrike!

Ingela Björck

Fler artiklar för dig