Debatt

United agerar vägröjare för något större

United med Magnus Persson i spetsen agerar vägröjare för något mycket större.

Jag har med stort intresse följs samtalen kring United Malmös ansökan att bli en del av Evange­liska Fosterlandssiftelsen, EFS, samt dialogen med Pingst FFS (Pingst fria församlingar i samverkan) genom Daniel Alm.

Som bakgrund vill jag gärna påminna om det försoningsmöte som timade 2016 mellan katolska kyrkan och lutherska kyrkan, efter 500 år av splittring och avståndstagande. Denna försoningsprocess får betraktas som unik och kommer att få stor betydelse för kristenheten framgent. Vid mötet undertecknades ett dokument som innehåller fem imperativ. Dessa imperativ utgör en sammanfattning av gemensamma målsättningar i den ekumeniska kontexten:

Enhetens perspektiv

Låt oss påverkas av varandra (förändras)

Sök synlig enhet

Återupptäck evangeliets kraft

Vittna om Guds barmhärtighet och kärlek

Vilket privilegium att vår generation får vara med om denna försoningsprocess i Guds rike. Vår far vill försona oss med varandra och bygga broar mellan oss och se varandra som unika byggstenar i Guds rike. Vi kompletterar varandra. Alltför ofta upplever jag att vi konkurrerar och utmanar varandra i en kärlekslös atmosfär och inte sällan med teologiska argument.

Jesus ord i Joh 17:21-22 är mer aktuella än någonsin: ”Jag ber att de alla ska bli ett och att liksom du, Fader är i mig och jag i dig, också de ska vara i oss. Då ska världen tro på att du har sänt mig.”

Som Dagen rapporterade den 6 februari ser Daniel Alm en förändrad syn hos Uniteds ledning på människan, människans synd, möjlighet att ta emot frälsning, församlingssyn och ledarsyn. Dessutom om Anden bara hör samman med frälsningens gåva, eller om det också är en separat erfarenhet. Daniel Alm menar att ovanstående skulle vara ett stort hinder för att bibehålla gemenskapen med United i Malmö. Alm menar att United har förändrat sin förkunnelse och teologi.

De här något märkliga reflektionerna som Alm gör, kan tyvärr leda till splittring, misstro som skapar sår och river sönder Kristi kropp. Gud rikes gåvor låter sig inte standardiseras efter en viss mall eller form. Guds rike är otroligt mycket större. Hur ska vi som kristna bli trovärdiga när vi söker fel hos varandra och har synpunkter på vår upplevelse av Kristus och i vilken ordning vi upplever gudsrikes hemligheter. Olikheterna berikar ju i stället. Ingen av oss, vilken trosinriktning vi än representerar, kan göra anspråk på och att omfatta hela sanningen om himmelriket. Var och en av oss ser en liten ljusstråle av Guds stora prisma.

Kärnan i vår tro är ju kärleken till Kristus först och främst och därefter till våra medmänniskor. Det är viktigt att vi är ödmjuka och respektfulla inför varandras andliga erfarenheter och tolkningar av bibeltexterna.

Pingst FFS bör välsigna processen med United och se det som en läkningsprocess för kristenheten i vårt land. Ser vi i backspegeln vet vi att Pingst inte varit särskilt aktiv i ekumeniska frågor.

United med Magnus Persson i spetsen agerar vägröjare för något mycket större för svensk kristenhet än att en pingstförsamling ansluter sig till Svenska kyrkan genom EFS. Jag tror att detta ligger i vår Herres plan.

Tänk om frikyrkorna i Sverige skulle sluta cirkeln och bli en del av Svenska kyrkan. Tillbaka till ursprunget. När Lewi Pethrus blev ledargestalt för Pingströrelsen var hans ambition att vara en väckelserörelse inom Svenska kyrkan. EFS har ju som självständig rörelse inom Svenska kyrkans ram fungerat så under en lång tidsperiod.

Tänk om Svenska kyrkan och frikyrkorörelsen i vårt land seriöst skulle sträva efter enhet enligt de fem imperativen ovan.

Jonny Akterhed, företagskonsult, ekonom, medlem i Svenska kyrkan och EFK

Fler artiklar för dig