Debatt

Erbjud de äldre regelbundna hörseltester

Vid Hörselskadades riksförbunds kongress nyligen i Linköping antogs ett uttalande om den oroande tendensen i dagens samhälle att bagatellisera hörselskadorna och lågprioritera tillgången till hörselvård.

Det finns i dag cirka 1,5 miljoner hörselskadade i Sverige och hälften av dessa är över 65 år. Varannan person över 85 år har svårt att föra ett normalt samtal med andra.

Mycket vanligt är att äldre med dålig hörsel drabbas av social isolering och utanförskap. Många äldre har svårt att delta i samtal och därför avstår man från möten, middagar och annat umgänge för att slippa känna sig utanför och undvika jobbiga missförstånd.

Detta kan även inträffa under våra kyrkkaffeserveringar. Sådan "kommunikationsundernäring" innebär en betydande hälsorisk för många äldre.

Forskning visar att det finns tydliga samband mellan obehandlad hörselnedsättning och snabbare utveckling av demenssjukdomar. Det är också väl känt att isolering kan leda till depression, sämre allmänhälsa med stor inverkan på livskvaliteten.

Hörselskadades riksförbunds kongress 2016 uppmanar Sveriges landsting och regioner att erbjuda personer som är 67 år och äldre regelbundna hörseltester – så kallad hörselscreening. Förbundet framhåller att samhället bör visa respekt för varje människas rätt till fungerande kommunikation genom hela livet.

Sven-Ove Rylner,

hörselskadad pensionär Jönköping

Fler artiklar för dig