Debatt

Erik Apelgårdh: Ärkebiskopen bortser inte från Kurdistan

Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet tar upp en del av de missförhållanden och övergrepp som sker i Kurdistan. Varken ärkebiskop Antje Jackelén eller Kyrkornas världsråd bortser från dem, även om de inte alltid uttryckligen nämnts i ärkebiskopens framträdanden i media.

Sedan många år pågår politiska maktkamper i Irak och i irakiska Kurdistan som också förts och förs med våld. I de maktkamperna finns många offer och vart och ett av dem är ett för mycket. Just i dag när jag skriver detta är det årsdagen av Halabja-massakern då 5 000 kurder dödades i en gasattack.

En fullödig beskrivning av hur dessa maktkamper påverkat och påverkar människor som sedan generationer levt i och blivit offer för dem, låter sig inte enkelt sammanfattas i en artikel eller en intervju. Det som är centralt för Svenska kyrkan och Kyrkornas världsråd är att värna möjligheten för de kristna likaväl som för alla människor oavsett religiös eller etnisk­ tillhörighet att leva under säkra och trygga förhållanden i Irak och irakiska Kurdistan. Inga övergrepp mot någon grupp kan någonsin ursäktas.

Under mina besök i Kurdistan har jag ofta frågat människor som kommer från Nineve­slätten och Sinjar hur de ser på framtiden. De kommer från områden som varit belägrade av Da’esh. Områden där oenighet råder huruvida de ska höra till irakiska Kurdistan eller till Irak. Människor jag mött från olika etniska och religiösa minoriteter svarar att de föredrar att höra till Kurdistan snarare än det övriga Irak, och därtill förutsätter ett ökat lokalt inflytande.

Därmed inte sagt att förhållandet är tillfredställande i Kurdistan, men många har en större tilltro till regeringen i Kurdistan än den i Irak.

Det finns goda skäl att återge avslutningen på ärkebiskop Antje Jackeléns artikel i Dagens Nyheter den 5 mars: ”Men kyrkornas arbete räcker naturligtvis inte till. Hela världssamfundet måste ta sitt ansvar och ge de bidrag som nu är nödvändiga. Sverige måste, utöver sitt ökade engagemang i Irak, med kraft utöva det inflytande och de påtryckningar som krävs för att EU och FN ska agera. Arbetet måste ske i enlighet med de mänskliga rättigheternas ramverk så att Irak, för sin egen skull, rymmer religiös, etnisk och kulturell mångfald även i framtiden.”.

Erik Apelgårdh

senior rådgivare, Svenska kyrkans internationella arbete och Kyrkornas världsråd

Fler artiklar för dig