Debatt

Förvanskningar och faktafel om hedersvåld, Eli Göndör

Eli Göndör avfärdar att det finns en koppling mellan islam och hedersrelaterat förtryck och våld.

I en krönika (Dagen 26/8) försöker Eli Göndör avliva två myter om hedersförtryck. Den ena sägs vara en koppling mellan islam och hedersförtryck och den andra ett påstående om en friare Mellanöstern på 60-talet. I krönikan finns en rad faktafel och förvanskningar som behöver kommenteras.

Göndör avfärdar att det finns en koppling mellan islam och hedersrelaterat förtryck och våld (HRV). Med hänvisning till Wikipedia slår han fast att åtta hedersmord skett i Sverige. Förutom ett palestinskt par med kristen bakgrund har offren, e­nligt honom, i de resterande sju fallen varit kurder. Detta stämmer inte då Abbas Rezai var afghan och inte kurd. Göndör blandar också ihop religiositet och etnicitet.

Han nämner det palestinska parets etniska och religiösa tillhörighet medan han bara nämner de andra offrens kurdiska bakgrund trots att många kurder tillskrivs eller tillskriver sig en muslimsk identitet. Undantaget är Maria Barin som hade yezidisk bakgrund.

Göndör blandar även ihop hedersförtryck och hedersmord. Hedersmord är det mest extrema uttrycket för HRV. Jämfört med de 8 morden som han refererar till utsätts tiotusentals individer i landet för andra typer av HRV. Vi som forskar om HRV vet inte exakt hur många hedersmord vi haft i Sverige de senaste 20 åren. Det enda säkra är dock att de är betydligt fler än 8.

Heder handlar i grunden om mäns kontroll av kvinnors sexualitet och att de inte får ha ett eget liv samt inte får fatta egna beslut. Hedersnormer härstammar från tidiga civilisationer och föregår de tre abrahamitiska religionerna. Dessa civilisationer tog fram strafflagar och religiösa sanktioner för att reglera samhällets sexuella och moraliska liv.

Till dessa hör fysisk och social segregering av könen, barn- eller tvångsäktenskap, vilka innebär systematiska våldtäkter, slöja, könsstympning, bestraffning av för- och utomäktenskapligt sex, stening och hedersmord.

Många av dess normer har varit till för att fastställa faderskap för att familjens arv ska hamna i händerna på rätt manlig arvinge. Många av dessa normer anammats av många religioner bland annat islam som föreskriver kontroll av kvinnors sexualitet då deras okontrollerade sexualitet anses hota den sociala ordningen.

Dessutom visar flera forskare bland annat Tahira Khan och Phyllis Chester i varsin studie att hedersmord, ej hedersvåld i stort, är mest vanligt bland muslimer. Av de 230 hedersmord som Chester studerat i 29 länder skedde 67 i Europa, 33 i Nordamerika och 130 i Mellanöstern. Cirka 84 procent av gärningsmännen i Nordamerika och 96 procent i Europa var muslimer. Totalt var 91 procent av förövarna muslimer.

Göndör vill även avliva ”myten” om att det var friare på 1960-talet i Mellanöstern. Att många kvinnor kände viss frihet under sekulära diktaturer än under islamisters styre är ingen myt utan en sorglig sanning. Forskning visar att det var sekulära diktaturer i MENA bland annat i Tunisien och Turkiet som förbjöd månggifte. Tunisien var dessutom bland de första i MENA som gav kvinnor rätt till skilsmässa år 1956 under diktatorn Bourguiba.

När en liknande lag infördes i Egypten år 2000 stötte den på kraftigt motstånd från Muslimska brödraskapet.

Det är beklämmande att säga att kvinnor i MENA, formellt sett, fått en del rättigheter under sekulära diktaturer. Var än islamister har haft makt, har kvinnors rättigheter varit bland det första de gett sig på. Demokrati i MENA verkar sålunda inte vara en tillräcklig förutsättning för kvinnors rättigheter. Den borde vara det i Sverige.

Devin Rexvind, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet

Fler artiklar för dig