Debatt

Fi: Nej tack till tiggeriförbud

Ett tiggeriförbud hjälper ingen och stjälper alla.

Vi vill se mer uppmärksammande av rättighetsbaserade åtgärder i kommuner för och med EU-medborgare i utsatthet samt dess effekter från Sveriges ministrar. Se till så att det finns tillräckligt stora härbärgen och ordna samhällsguidning för den som tigger. Färre lever i utsatthet i Lund i dag än tidigare just mot bakgrund till sådana insatser och därför tycker vi att fler kommuner borde ta efter Lund. Vi vill också se att socialdemokratiska nationella företrädare lämnar retoriken som påminner om Moderaternas och Sverige­demokraternas förslag om tiggeriförbud. Det kan omöjligt vara socialdemokratisk politik.

Socialdemokratiska ministrar verkar inte vilja att vi ska känna empati för fattiga medmänniskor och ge pengar till den som ber om hjälp på gatorna i Sverige.

Argumentet har varit att det riskerar att bidra till människohandel och att göra situationen för den som fick en slant från en generös förbipasserande permanent. Denna typ av argument har också upprepats som stöd för tiggeriförbud. Vi har dock redan lagstiftning mot människohandel och i den mån det existerar bör de poliser som arbetar mot detta agera.

Majoriteten EU-medborgare i utsatthet är dock inte offer för sådan avskyvärd verksamhet. Majoriteten av de som ber om hjälp från förbipasserande tillhör den diskriminerade minoriteten romer som lever i extrem fattigdom i bland annat Rumänien och Bulgarien. De ber om hjälp för att försörja sin familj, kunna ställa fram mat på bordet, skicka barnen till skolan, köpa mediciner, säkra husen så de inte trillar ihop på familjen utan är täta och varma under vintern. De investerar i sin egen infrastruktur. Pengarna som ges kan i många fall vara livsavgörande.

Givetvis förespråkar vi inte tiggeri som metod att överleva. Ingen ska behöva vara beroende av givmildhet hos passerande medmänniskor. Mänskliga rättigheter ska respekteras för alla i varje land. Dock ser vi och förstår att tiggeri är ett sätt att överleva i den extremt svåra och utsatta situation de befinner sig i. Därför vill vi tydliggöra att vi aldrig kommer stödja ett tiggeriförbud. Ett tiggeriförbud hjälper ingen och stjälper alla.

Likaså motsätter vi oss repressiva förslag såsom Eskils­tunas modell, som innebär att tvinga den som behöver be om hjälp att först be om lov att be om hjälp. Regeringsföreträdare har dock upprepat sitt stöd för en sådan modell, vilket vi beklagar. Att ansöka om ett tillstånd kan dessutom resultera i ett nej och den risken vill vi inte utsätta någon för som befinner sig i en situation där denne är tvungen att be om hjälp. Vad vi efterfrågar från en socialdemokratiskt styrd regering och dess ministrar är i stället att förslag där mänskliga rättigheter står i fokus och efterlevs.

Läs också: Stefan Löfven: Eskilstunas tiggeribeslut intressant

Det är i kommuner som Socialdemokraterna är med och styr – på många ställen tillsammans eller med stöd av Feministiskt initiativ – som vi ser rättighetsbaserade åtgärder i dag till exempel i Göteborg, Lund och Gotland. Där finns härbärgen och där ges möjligheten att sova inomhus, att må bättre fysiskt och psykiskt, att planera sin tid i Sverige så de kan lära sig svenska eller engelska, söka arbete, söka bostad och komma ifrån den fattigdom och utsatthet som de befinner sig i. I Lund har de som blivit erbjudna härbärgesplats fått sova där i maximalt tre månader i enlighet med EU-lagstiftningen om fri rörlighet.

Att få tid att andas ut och släppa oron för var de ska sova nästa natt har medfört möjligheter till planering som för flera har lett till arbete och bostad. Att medmänniskor får möjligheten att ta sig ur fattigdomen och utsattheten är vad vi behöver fokusera på. Detta händer bara om mänskliga rättigheter respekteras, även för romer från Östeuropa.

För allas rätt till arbete, för fattigdomsbekämpning och för respekten för våra universella mänskliga rättigheter.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och talesperson i romska frågor för hela den Socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.

Farida Al-abani, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ och talesperson för social-politiska frågor

Joakim Månsson Bengtsson, riksdagskandidat för FI och tjänst­ledig verksamhetsutvecklare i föreningen Hjälp tiggare i Lund

Fler artiklar för dig