Debatt

Flyktingar ger oss möjligheter

Eftersom så många andra tagit på sig uppgiften att upplysa alla om risker, faror och problem med att välkomna flyktingar så tar jag mig friheten att lista nio möjligheter i stället. Det skriver Urban Ringbäck, föreståndare i Smyrnakyrkan Göteborg.

Dagen innan nyårsafton skrev jag en offentlig hälsning på Facebook till den församling som jag arbetar som föreståndare i, Smyrnakyrkan i Göteborg. Jag skrev från hjärtat i den fråga som överskuggat allt under 2015 och som kommer att leva starkt även 2016: Flyktingutmaningen.

Eftersom så många andra tagit på sig uppgiften att upplysa alla om risker, faror och problem med att välkomna flyktingar­ så tog jag mig friheten att lista nio möjligheter i stället.

Det innebär inte att jag förnekar problem eller tror att allt går enkelt med automatik, men jag önskade peka på möjligheterna inför vårt fortsatta arbete i Smyrnaförsamlingen.

Nu, ett par veckor in på det nya året, tänker jag att min kortfattade lista över församlingens möjligheter i flyktingutmaningen kanske kan berika fler än mitt eget lokala sammanhang­. Därför väljer jag att delge det i denna debattartikel.

Jag tror att jag kan skriva med viss tyngd i ämnet efter fem spännande år i ledningen för en församling som berikats och välsignats av att, vi i valet mellan att öppna eller stänga, valde att öppna.

Här är mina nio punkter.

1 Att säga välkommen är en möjlighet för ett av världens rikaste länder att få utmanas kring vilka normer och värderingar som ligger i botten på vårt samhällsbygge. Välfärd bygger inte per automatik välfärd. Verklig välfärd byggs av värderingar.

2 Att säga välkommen ger möjlighet att få en bättre och hållbar ålderstruktur i en annars snabbt åldrande befolkning.

3 Att säga välkommen ger en möjlighet för samhällen i glesbygd att få nytt liv.

4 Att säga välkommen är en möjlighet för föreningssverige att vitaliseras. Att sätta axeln till för integrering kommer att ladda gamla trötta folkrörelser med mening och ny energi. Och nya folkrörelser kommer att födas.

5 Att säga välkommen är att få tillgång till massor av kompetens, och kreativitet in i näringsliv, offentlig sektor, och civilsamhälle. Detta innebär samtidigt en möjlighet att få ny fart på Sveriges ekonomi. Flyktingar är per definition inte parasiter. De allra flesta har kommit för att bidra.

6 Att säga välkommen är en möjlighet för många av de nya svenskar som redan befinner i sig i vårt land att få en viktig funktion i att hjälpa till i mötet de nyanlända. Deras kompetens vad gäller språk, kulturförståelse och egna erfarenheter av migration kommer att bli omistligt i den nya integrationsutmaningen. Därmed slås två flugor i en smäll.

7 Att säga välkommen ger oss verktyg, kunskap och resurser som nation att hantera en ofrånkomlig utveckling mot en alltmer globaliserad värld.

8 Att säga välkommen är en jättemöjlighet för en uträknad kristenhet att vakna till liv och kliva fram och frimodigt ta sitt diakonala, missionella och profetiska ansvar. Få göra en viktig samhällsinsats och, det är jag övertygad om, få se gamla och nya församlingar berikas av nya underbara människor.

9 Att säga välkommen ger samma kyrka chansen att visa för svenska folket att sekulariseringen och avkristning lämnat oss sårbara och ibland svarslösa på utmaningarna i en värld där andlighet och tro, på gott och ont, spelar en allt större roll i världsutvecklingen. Tvärtemot vad vi västerlänningar trodde.

Jag hoppas att dessa enkla tankar, grundade i övertygelse och prövade i praktiskt arbete, kan hjälpa andra församlingar att se möjligheter i den flyktingutmaning vi har omkring oss.

Urban Ringbäck, föreståndare i Smyrnakyrkan, Göteborg.

Fler artiklar för dig