Debatt

Flyktingpolitik med hjärta och förnuft

Människor som drabbats av förföljelse, krig och katastrofer ska ha rätt att söka skydd i Sverige.

Vi har denna höst och vinter, ja, så sent som i helgen, bevittnat hur människor desperat utsätter sig för livsfara för att komma i säkerhet undan krig, förföljelse och svält. Fasansfullt många barn och vuxna dör i Medelhavet.

Människor som drabbats av förföljelse, krig och katastrofer ska ha rätt att söka skydd i Sverige.

Vårt land hör till världens rikaste. Vi måste kunna bistå när länderna närmast konflikthärdarna dignar, som är fallet i Libanon, Jordanien och östra Turkiet. Där är situationen så svår att FN:s hjälpprogram tvingats halvera tilldelningen av vatten och mat i flyktinglägren. Människor svälter.

Kristdemokraterna har alltid värnat om en human och generös asyl- och flyktingpolitik. Partiet var under förra mandatperioden pådrivande i Alliansen. I EU fick Alf Svensson för några år sedan till stånd ett beslut om att alla länder i unionen ska ta emot flyktingar, något som visat sig vara lättare sagt än gjort.

Denna brist på ansvarstagande och medmänsklighet i övriga EU, Tyskland undantaget, ledde under hösten till att den massiva strömmen av människor på flykt nästan ensidigt styrde mot Sverige. Ett av skälen var att Sverige som enda land beviljade permanent uppehållstillstånd till asylsökande från Syrien.

Även om Sverige är förhållandevis rikt och glest befolkat, så kan Sverige inte ensamt ta emot världens 60 miljoner flyktingar; inte ens de 11 miljoner som är på flykt undan inbördeskriget i Syrien. Vi behöver agera så att även andra länder tar ansvar.

Därför föreslog Göran Hägglund redan i december 2014 att justera regelverket så att Sverige i likhet med andra länder beviljade tillfälligt uppehållstillstånd i tre år för asylsökande från Syrien. Om konflikten i Syrien efter tre år fortfarande inte fått någon lösning skulle det tillfälliga uppehållstillståndet permanentas. Familjeåterförening skulle underlättas så att inte barnfamiljer splittrades.

Hade regeringen lyssnat på Kristdemokraterna för ett år sedan hade inte situationen under senhöst-vintern 2015 behövt inträffa, med regeringens panikartade åtgärder och tvärstopp i Öresund som följd.

Efter att situationen eskalerat, med 40 000 asylsökande i veckan kombinerat med terrorhot på högsta nivå, aviserade regeringen kraftigt skärpta gränskontroller. En ny lag aviserades. Den skulle snabbköras, med enbart muntliga kontakter med viktiga remissinstanser. Beslut skulle fattas redan nästa dag, vilket är unikt.

Lagrådet avstyrkte lagförslaget eftersom det byggde på ett otillfredsställande beredningsunderlag. Förslaget bedömdes inte heller ändamålsenligt, om man samtidigt vill värna asylrätten.

I stället för regeringens tvärstopp, med ID-kontroller vid gränsen under sex månader, föreslog Kristdemokraterna i sitt motförslag att ID-kontroller vid hot mot rikets säkerhet skulle göras under en månad och kunna förlängas med en månad i taget efter förnyad bedömning av läget. I KD:s följdmotion värnas asylrätten. Kravet på ID-handlingar ska inte gälla barn i förälders sällskap. Man ska inte heller kunna neka en familj inresetillstånd om en av föräldrarna saknar ID-handlingar.

Sverige har tagit stort ansvar för att ta emot asylsökande. Ebba Busch Thor har som ny partiledare visat hur det med kristdemokraternas förslag blir möjligt att ge människor skydd.

Nu behöver vi också förbättra integrationen, så att alla som fått en tillflykt i vårt land får lära sig språk och kultur, så att de snabbt kommer i arbete och kan bidra.

För att möjliggöra det behövs bättre introduktion och språkundervisning redan under asylprocessen. Ingen ska sväva i okunnighet om svensk syn på exempelvis kvinnors rätt till integritet och självbestämmande. Nolltolerans ska råda mot trakasserier mot personer från etniska och religiösa minoritetsgrupper, som flytt undan förföljelse i hemlandet.

S och MP har dragit undan en väg in i arbetslivet, genom inskränkningar i Rut och Rot. Redan har sådana företag varslat på grund av arbetsbrist.

Sverige behöver en ny regering, som ser helheten och kan förena hjärta och förnuft.

ID-kontroll. "Hade regeringen lyssnat på Kristdemokraterna för ett år sedan hade inte situationen under senhöst-vintern 2015 behövt inträffa, med tvärstopp i Öresund som följd", skriver Gudrun Brunegård

Gudrun Brunegård,

Kristdemokraterna Kalmar

Fler artiklar för dig