Debatt

Fördjupa gåvoavdraget

KDU vill utveckla gåvoavdraget och ger tre konkreta exempel på hur det kan göras. Bland annat föreslås att den kostsamma registreringen av gåvomottagare tas bort.

Det nuvarande gåvoavdraget där enskilda ges skattereduktion för gåvor till välgörenhetsorganisationer, har varit ett viktigt steg i rätt riktning, men måste snarast utvecklas och fördjupas. De synpunkter om avdraget som framkommit från givarorganisationer (Dagen 5 juli) delas fullt ut av Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU). Skall denna reform fungera som den vitamininjektion i det civila samhället det var tänkt som måste denna möjlighet komma fler till del på ett bättre sätt.

I sitt partiledartal i Almedalen valde Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att på bred front gå till attack mot den ideologi han kallade statsindividualismen. En ideologi som torgförts både från höger och vänster och pläderar för ett samhälle utan institutioner mellan medborgare och stat. Ett samhälle där medborgaren blivit en kalkyl för nyttomaximering och staten ett substitut för mellanmänskliga relationer.

I bjärt kontrast till detta pekade Göran Hägglund istället på nödvändigheten av ett samhälle där familjen, föreningarna, ja hela det civila samhället ges utrymme att växa och verka. Utan denna oumbärliga del av samhället kan personen aldrig få del av gemenskapen för att växa och en större stat blir per definition alltid en bättre stat.

Vi unga kristdemokrater delar helt denna analys och menar att ett utvecklat gåvoavdrag skulle vara ett viktigt verktyg för att stötta en utveckling mot ett starkare civilt samhälle i Sverige. Det nuvarande systemet för gåvoavdrag, som fortfarande inte är mer än ett år gammalt, bör utvecklas kraftigt. Vid sidan av att höja maxbeloppet, till exempel till vårt grannland Norges nivå på 14 000 kronor, lyfter vi här fram tre punkter som vi ser som avgörande för att reformen skulle kunna bli den välbehövda vitamininjektion för det civila samhället som den var avsedd som.

1) Likabehandling av aktörerna i det civila samhället. Oavsett vilken allmännyttig verksamhet en ideell organisation sysslar med ska den ges möjlighet till avdrag.

Det nuvarande systemet, som enbart tillåter avdrag till hjälporganisationer och forskning, har varit en bra start; antalet givare har tydligt ökat. Nu är det dock tid att gå vidare. Alla organisationer som jobbar för ett bättre samhälle, vare sig det gäller idrott, kultur eller ungdomsverksamhet bör uppmuntras i sin verksamhet och ges en likvärdig möjlighet att utvecklas. Alla frivilliga initiativ skall uppmärksammas för det oersättliga arbete de gör för den enskilde och samhället och därför kunna använda avdraget.

2) Alla ska kunna vara givare. Det nuvarande systemet som enbart tillåter privata givare är begränsande och besynnerligt. Varför skall inte ett företag eller en ideell organisation kunna utnyttja möjligheten? Ett bättre sätt att uppmuntra företagare att engagera sig och stötta föreningslivet på orten samt utveckla social ansvarstagande är svårt att tänka sig.

3) Ingen specialregistrering. För att i dag bli möjlig gåvomottagare måste organisationen godkännas av Skatteverket samt betala en avgift på 10 000 kronor. Sedan tillkommer fler avgifter och kontroller. Idealet skall vara att alla ideella organisationer ska kunna utnyttja dessa förmåner fritt så länge det inte finns välgrundade misstankar om missbruk.

Alla ideella organisationer bidrar till ett starkare och kraftigare totalsamhälle och mindre aktörer skall därför inte trängas undan av avgifter. Administrationen bör alltså reformeras kraftigt och göras mer tillgänglig.

För en levande demokrati, en meningsfull vardag och ett vibrerande stads- och landsortsliv krävs ett starkt och välfungerande civilt samhälle. Länge har Sverige varit det enda land i Europa som inte tillåtit gåvoavdrag. Att vi sedan förra året tillåtits glänta på den dörr som förhindrat detta är ett mycket stort steg i rätt riktning men nu är det dags att ta steget vidare och öppna upp möjligheten ytterligare.

Fler artiklar för dig